• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

TRAJNOSTNO OBARVANO: KO PLASTIČNO BRITVICO ZAMENJA KOVINSKA


Kovinska britvica DA ali NE?

Med brskanjem po spletu sem zasledila podatek, da naj bi na leto porabili 2 milijardi plastičnih britvic. 

2 milijardi! Najprej me je prešinila misel o tem, da se ženske veliko brijemo, spodaj, zgoraj, povsod in da porabimo ogromno plastičnih britvic, ki jih na žalost ni moč reciklirati.

Vsak takšen podatek nežno potrka na vest in vsak tak podatek je opomnik, da lahko spremenimo navade, ki se nam zdijo samoumevne. 

Vsak majhen korak k boljšemu jutri šteje. Vsak!


Koliko ur, časa, denarja dejansko porabimo za britje, britvice, se sprašujem v svojem novem zapisu. 

Brskanje med članki lahko povzamem kot dejstvo, da veliko. Britansko podjetje Escentual je anketiralo Britanke, da bi ugotovili, ali jim je tovrstni lepotni ritual všeč in ugotovili so, da je to eden izmed bolj osovraženih lepotnih ritualov. Včasih je resnično nepotreben ritual, se strinjaš?

72 dni naj bi bil povprečni čas v življenju, ki ga namenimo britju nog. 

Zakaj vztrajamo pri klasičnem britju?

Ker je hitro, enostavno, neboleče, cenovno dostopno. V primerjavi z depilacijo, laserji je klasična oblika britja dostopen način, ki bo vedno del lepotne rutine. Jaz sem preizkusila vse oblike, pa se britju kljub vsemu še vedno vračam. Tudi ob dejstvu, da imam doma Philips Lumeo, ki je doživel toliko pozitivnih odzivov, a ga kljub temu nisem uporabila že več mesecev, ne glede na dejstvo, da se je tudi pri meni izkazal kot dober pripomoček, ki deluje. Njegove cene z uporabo še nisem poplačala. 

Težava plastične britvice.

Res je, da nas na poličkah pričakujejo lepe, lične, cenovno dostopne. Komplet Baleinih rožnatih britvic mislim, da ne presega vrednosti 3 eur, kar je za ljubitelje britja ugodno in dostopno. Tudi zame je bilo in bi še vedno bilo, a kljub cenovni dostopnosti ima plastična britvica svoje pomanjkljivosti.

○ žal jih ne moremo reciklirati v meri, da v naravi od nje ne bi ostalo praktično nič. 

○ ovite v plastiko, ki predstavlja dodatno težavo, 

○ poleg tega pa je tisti lep rožnati dodatek, ki ob britju kožo "neguje" in daje občutek gladke kože ni ravno dodana vrednost saj njegova sestava ni nič kaj prijaznega za kožo. Se vprašam, kaj v resnici tisti trakec sploh vsebuje. 

Pa se bo plastična britvica dejansko kdaj poslovila?

Sama bi takoj odgovorila z odgovorom NE, dvomim. 

Zanimiv je podatek, da trg britvic vsako leto narašča in mu do leta 2024 narekuje 4% rast. 

Plastično britvico bo težko izkoreniniti, je pa dejstvo, da na trg želijo preiti podjetja, ki želijo klasično britvico izboljšati v meri, da bi bila okolju prijazna, poleg njih pa uveljavljena podjetja želijo narekovati trend, ki daje občutek, da želijo biti boljša.

Podjetje Perserve je predstavilo okolju prijazne ročaje s trojno britvico, ki se 100% reciklirajo in so iz polipropilenske plastike pridobljene iz že uporabnih jogurtovih lončkov.

Alternative, ki so nam na voljo zaradi uporabnosti, cenovne dostopnosti in dejstva, da je britje hitro in enostavno klasične britvice ne bo moglo izriniti s trga na enostaven način, lahko pa iščemo prijazne, zero waste rešitve, ki so bile na poličkah naših dedkov že pred mnogimi desetletji in jih ne moremo poimenovati kot nekaj popolnoma novega, nekaj, kar je nastalo iz danes na jutri, ker niso, so le obujeno od pozabljenega. 

Tudi zero waste ni nekaj, kar nikoli do zdaj ni bilo predstavljeno, je le pozabljeno in lepo je, ker ponovno dobiva svoj pomen, ki nikoli ne bi smel biti pozabljen. 


Zakaj plastično britvico nadomestiti s kovinsko iz nerjavečega jekla?

○ narava ti bo hvaležna, saj so kovinske britvice do okolja zelo prijazne. So večni kos, ki je lahko ob tebi za vedno. Moj dedek ima isto kovinsko britvic že, odkar sem jaz bila majhna, zdaj jih šteje že čez 80 in je še vedno z njim. Plastičnih britvic nikoli ni uporabljal. Vse, kar boš čez leta potrebovala, so rezila, ki pa jih lahko recikliraš. 

○ cenovna dostopnost. Mogoče se sliši prvi finančni vložek 20, 30 eur za kovinsko britvico veliko, a pomisli, koliko boš prihranila čez leta, ko ne boš potrebovala nakupa plastičnih britvic, temveč boš opravila le nakup rezil, za katera boš lahko odštela tudi pod 1 eur (odvisno od znamke, spletne trgovine, drogerije). 

○ prijazno do kože. Kako prenaša koža eno rezilo v primerjavi s tremi, petimi? Mislim, da se z enim samim, ki kakovostno opravi svoje delo počuti veliko bolje. Zakaj? Ker je koža veliko manj razdražena. 

Kovinske britvice se bojim, bojim se ureznin, menjave rezila, je moj strah upravičen?

Iskreno tudi iz moje strani so videti resnično nevarne, tudi menjava rezila mnoge prestraši v smislu, dotikam se nečesa ostrega, pa naj te potolažim, da je rokovanje s kovinsko britvico popolnoma varno. Seveda se lahko zgodi, da pride do vreznine pri britju, a le to se nam lahko zgodi tudi s plastično britvico. Menjava rezil pa je, če z rezilom ravnaš varno, popolnoma prijazna. 

Naveti za super prijazno in varno britje

○ dlačice se krasno zmehčajo med tuširanjem, kopanjem, zato lahko britje opraviš kot predzadnji korak nege. Fino je opraviti tudi piling, ki okrog dlačic odstrani odmrlo, suho kožo.

○ poskrbi, da bo rezilo gladko drselo po tvoji koži. Pozabi na tono pene in ustvari le nežno, tanko plast, ki omogoča brezhibno drsenje rezila.

○ bodi nežna. Britje mora biti nežen ritual, rezilo britvice je dovolj močno, da bo z nežnimi, kratkimi, dolgimi potegi odlično opravilo svoje delo, zato močni potegi, pritisk ob kožo NISO potrebni.

○ splakovanje britvice je must have, ko se rezilo zapolni, ga obvezno izplakni in ponovno lahko nadaljuješ z britjem.

○ po britju rezilo posušimo. Nežno ga otresemo in postavimo nazaj v stojalo, če ga britvica ima. Primer odlične kovinske britvice s stojalom je BAMBAW iz Haya.si.


Ne glede na to, kakšen ritual odstranjevanja dlačic ti je bolj blizu, ti želim, da se zaveš, da si lepa vsak dan, tudi na dni, ko ti do britja preprosto ni in si želiš, da se koža od vseh lepotnih ritualov preprosto odpočije.

Izziv plastične britvice je lahko tvoj mini korak, ki ga narediš za boljši in lepši jutri. Obljubim, da so majhni koraki tako zelo lepi in v srcu mnogih veliki. 









Komentarji

  1. Krasen zapis! Sama kombiniram depilacijo z voskom na bikini predelu in britvico. Bi pa dejansko preizkusila kovinsko. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O, hvala ti Vanja. Imava kar podobno kombinacijo. Kovinska britvica je pa super, ko se je privadiš plastičnih sploh ne pogrešaš več. :)*

      Izbriši

Objavite komentar