• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

POLETNI IZZIV: POLETNA SONČNA KREMA, KI IZSTOPA




Vesela sem, ker sem končno prišla do točke, ko je poletni izziv, ki sem si ga zadala ne samo zase, tudi zaradi vas izveden. 

Izziv izbrati nekaj sončnih krem, ki se mi zdijo vredne omembe in bodo vsaka po svoje zagotovo, komu ustrezale, so končno tukaj.


1. DEL/ osebno

Pot do objave se zdi preprosta, vendar ni bilo tako. Skozi nešteto prebranih mnenj, domačih, tujih, sem odkrila, kako zelo so mnenja posameznikov, organizacij, blogerjev, medijev različna. Komu zaupati? Znamkam, uvoznikom, besedam spisanim na papirju, blogu, raziskovalnim institucijam.

Vmes sem obupala. Zaradi neštetih zavajajočih mnenj, trditev. Naravna kozmetika zna biti kruta. Ne vsaka, tista, ki nas zavaja, pa nas ne bi smela. Žal mi je za vsako znamko, ki trdi nekaj, naredi pa popolnoma nekaj drugega, za znamke, ki se smatrajo, da so zelene, clean, v resnici pa v svojih sestavinskih sklopih prikrivajo resnice. Ko uporabiš strica Googla do podrobnosti, ti bo z dobrim raziskovanjem postregel z veliko zanimivimi informacijami.

Velik izziv je bil tudi področje sončnih krem. Boj s tem kakšno sončno kremo uporabljati je na trgu že pravi fenomen. Mineralni filtri, kemični filtri, nano delci, celoten sestavinski sklop sončne kreme, embalaže ... vse vpliva na naše odločitve. Tudi na moje.

Sama vztrajam v svetu naravnih ali ekoloških sončnih krem. Nisem fokusirana na 100% naravno sončno kremo, so pa deleži naravnih sestavin v sončni kremi absolutno višji od minimalne vrednosti, ki jo naravna kategorija zahteva.

Stremim k mineralni zaščiti, kljub temu, da je tovrstna zaščita za uporabo vse prej kot zabavna. Bele sledi, težka mazljivost, formulacije, ki niso primerne za vse tipe kože (še vedno je preveč sestavinsko zasnovanih sončnih krem na bazi kokosovega, karite olja, masla, ki mnogi koži povzroča mašenje por, nastanek mozoljev in so za čas poletja pretežke, premastne). Kljub vsemu pa so za izdelavo najbolj preproste, zagotovo tudi cenejše. Vztrajam pri njih, kjub temu, da vonji niso popolni, kljub temu da mineralne zaščite naraven gel za prhanje morebiti sploh ne bo odstranil iz telesa z lahkoto, kljub temu da je vonj po mineralnih filtrih marsikomu neprijeten in ga je moč vonjati še veliko časa po samem nanosu.

Trudim se biti bitko z nano delci in brez njih. Seveda zmedena, ker je na voljo nešteto deljenih mnenj, navsezadnje še vedno pretehta dejstvo na celoten sestavinski sklop sončne kreme. Kako zelo pomembno je, kaj vsebuje celota naše zaščite. Alkoholi, umetni parfumi, umetne dišave in mnoge druge sestavine so lahko ravno tako problematične. Nanodelci lahko prehajajo skozi lasne mešičke, znojnice, prehajajo kožo skozi celice, vendar bi rada poudarila, da ne prehajajo zdrave kože.

Mineralna sončna krema v nanodelcih bo imela bolj prijetno teksturo, lažji nanos, lažje plastenje, medtem, ko bodo tiste v ne nanodelcih bele, velikokrat težke, mastne, izredno zahtevne za plastenje, kožo bodo v primerni količini dobesedno zadušile, puščale bodo vidne bele sledi. Kljub vsemu, da je aplikacija z nano delci boljša, še vedno vztrajam in se trudim v večini različicah brez nano delcev.

Predsem pa uporabljam zdrav razum. Izziv me je naučil bistveno bolj redne uporabe zaščite SPF. Glede obraza sem še posebej ponosna nase. Se pa zavedam, da je biti dosleden pri redni uporabi SPF, proces in trdo delo, za katerega si ne garantiram, da ga bom v celoti osvojila. Se pa v celoti zavedam pomena zdravega in varnega sončenja. Sončarica je bila dovolj, da sem se zavedla kako zelo zna biti nevarno sonce.

"Sonce je isti šmorn kot tista oseba s katero imate že celo življenje love/hate razmerje"
Niti morete niti mu smete ubežati. Brez Sonca nas ni. A obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se #SPFfan klub polni. Svetlopolti hitro postanemo pečene piške, SPF&antiaging je že dolgo znana dobitna kombinacija, kožni rak ni tako zanemarljiv, da bi samo zamahnili z roko" @gabi.nedic

1.1. Vidik embalaže

Kako zgrešena zna biti industrija, ki še vedno ni naredila dovolj velikega koraka, da bi omogočala cenejši dostop do okolju bolj prijaznih embalaž. Plastika povsod, a če jo želite imeti, kot reciklirano v svojih izdelkih, nič več ne bo tako poceni, tudi če je mesece, leta ležala na sanjski plaži, ki vas je vedno mikala. Moti me dejstvo, da posamezne znamke kategorijo reciklaže želijo v svojih izdelkih uporabiti kot dober trendi eko marketing in svoje kupce pretentati in jih s svojim marketingom zavesti. Ni prav, da svojo embalažo promovirajo kot nekaj, kar je nastalo v celoti iz reciklirane plastike. Ni isto, ni enako, če je na koncu vaša embalaža zaradi deleža 10% iz recikliranega materiala opevana kot velik okoljevarstveni izdelek.


Ni. S tem se zavaja. Šteje odkritost.

Težava boljših embalaž v katerih se nahaja kozmetični izdelek v našem primeru sončna krema bi bila lahko čisto preprosta rešitev, če bi le ta bila cenovno dostopnejša in dovolj močna. Žal bo potrebno še nekaj več vremenskih sprememb, katastrof, da se bodo nekatere stvari drastično spremenile. Žalostno je imeti odlično sestavinsko sestavo, ki je oprostite izrazu v zanič embalaži iz poceni Kitajske plastike, ker je le ta še vedno izredno poceni, tista iz boljših materialov pa izredno draga in mnogim proizvajalcem težje dostopna.


1.2. Vidik/ podjetniki & uvozniki & ustvarjalci kozmetike

Vztrajam pri svoji poti, ki je vse prej kot preprosta. Vmes bi jo zapustila, ker ne maram zlaganih zgodb, zlaganega marketinga, opevane industrije brez odnosa, prikrivanja.


Vedno poudarim, da ni vsaka naravna kozmetika dobra kozmetika

Zavedam se, da je trend, da je v porastu. Če želite v nekaj letih na področju naravne kozmetike nekaj ustvariti, ji kar sledite, napovedujejo ji visoko rast in dobiček. Pa vendar ne boste izstopali, če denar, ki ga boste ob tem obrnili ne, boste, namenili tudi svojim izboljšavam. Če vstopate na trg kot dobri in zeleni, se trudite takšni biti kot celota. Vem, da je to na začetku težko, a šteje vsak korak. Vsak lepilni trak, vsako polnilo v škatli, vsak pokrovček, nalepka ...

Izstopate, če ste odkriti, transparenti, ozaveščate in govorite resnico. Na vas je, kakšni želite biti, kaj nam želite predati. Vaše odločitve so odraz tistega, kar v resnici čutite. Nikoli ne boste v celoti zmogli biti nekaj, kar pri sebi ne čutite 100%. Ne gre se samo za denar, gre za odnose, prijazne odzive, mnenja, srečne obraze, inspiracijo in na koncu dneva zadovoljne uporabnike.

Lepotna industrija je kruta, konkurenca je mnogim kruta, pa jim ne bi smela biti, biti bi morala izziv, priložnost za izboljšanje, mnenja so daleč od idealov, ker jih ne znamo več filtrirati in vse vzamemo kot slabo, ne kot priložnost za rast.

Ni več samo dobrih in prijaznih odzivov. Vse, kar ustvarimo in predamo javnosti nič več, ni samo naše. Je del skupnosti, ki jo moramo sprejemati z dobrimi in slabimi odzivi vred. 

1.3 Blogerji & influencerji & revije & spletni portali

Nikoli ne bom pozabila lepotne konference BBMULJ, ki nam je, če se ne motim dve leti nazaj predala resnično pomembno sporočilo. Kako pomembno je, kaj prenašamo dalje. Kaj prenašamo mladini, mladim dekletom, ki želijo preizkusiti vso lepotno industrijo tega sveta. Mi blogerji, splet, revije, mediji pa jih spodbujamo k temu, da vse preizkusijo, dajemo občutek, da vse to morajo imeti.

Pomembno se je zavedati populacije, ki stoji za nami.

Včasih si olajšam dušo in vest, ker za mojimi prebranimi besedami stojijo ženske, ki vedo kdaj je dovolj in vedo, kdaj nekaj ni prav.

Želim si, da bi za vsako predano besedo bila iskrena zavest tega, kar predajamo. Da, služimo denar s svojim delom, se zanj na področju bloganja borimo vsak po svoje, a ne za ceno tistih, ki še niso sposobni pretehtati svojih občutkov. Mogoče iz mene veli tudi mama glas, ki je v ozadju močnejši od vsakega še tako močnega in zasičenega marketinga, ki je lahko pravi strup. Preverjeno, če spletni marketing in njegovo delo izkusiš tudi na lastni koži v ozadju njega. Če me danes vprašate, ali naravna kozmetika na mojem obrazu deluje, če resnično opazim bistvene spremembe, te bom morebiti presenetila tudi z odgovorom NE.


1.4 Marketing/ zahrbten uničevalec naših misli

Včasih se mi gabi, včasih ga sovražim, včasih v njem uživam. Zgodbe, ki so zlagane, preplačane, usmerjene samo na denar, dobiček in ne na zavedanja kaj v resnici prinese. Včasih tako krut, da se ga niti ne zavedate. Iskanje iskrenih in pristnih marketing zgodb je izziv. Na srce vam polagam, da ga boste v prihodnje znali ločiti. Izdelek, ki v osnovi ni nič posebnega, ni prekosil mnogo boljših izdelkov, je le odraz, kako je v zgodbi imeti denar, ob tem pa vaše telo, vaše misli ne štejejo nič. Marketing je denar, denar prinašajo močne zgodbe, močni posamezniki, na vas je kako zelo mu boste podlegli. Če zgodba v ozadju ni pristna, ni iskrena, ni realna, ste kupili točno to kar so od vas želeli. Pretentane misli, ki jih niste znali procesirati, ločiti in predelati.

2. DEL/ pomembni podatki za lažje razumevanje SPF zaščite 
Zagotovo si o varnem sončenju, pravilni uporabi zaščite SPF slišala že veliko, ti vseeno na kratko predajam osnovne informacije, ki ti bodo morebiti pripomogle k pravilnemu izboru sončne kreme.


Žarki UVB/ obarvajo našo zunanjo plast kože. Izzovejo opekline in hitrejšo porjavelost. Povzročajo lahko hiperpigmentacije, poškodbe DNA, povezava s kožnim rakom. Prodor žarkov skozi vodo. Najmočnejši med 10 in 16 uro.

Žarki UVA/ prodor v globlje plasti kože, povezava pri fotostaranju kože. Spodbuda k nastanku prostih radikalov, rakotvornih sprememb, vpliv na uničevanje kolagena in elastina. Prodor žarkov skozi vodo in steklo. Prisotni tekom celega dneva.

Žarki UVC/ ne prodirajo skozi atmosfero oz. ozonski plašč.

!Bojimo se tako UVA in UVB žarkov, vendar pa so UVA žarki tisti, ki nam s svojo neopazno prisotnostjo lahko predstavljajo alarm, ki se ga na koži moramo bati.

Vir: (M. Mc.Gill/ MedicalNewsToday in British Association of Dermatologist)

Najvišja dovoljena vrednost cinka in titana v EU je 25%, Amerika 25%, Japonska brez omejitve.

1% ne nano cinkovega oksida nudi približno SPF 1.
1% ne nano titanov dioksid nudi približno SPF 1,3.

Kombinacija cinkov oksid in titanov dioksid (mikronizirana, oz. nano velikosti) 5% vsakega daje približno SPF 12-19.

Nanos količine na obraz: 1/2 čajne žličke (okvirno 2,5 ml), za okvirno doseganje zaščite navedene na embalaži.

Vir: Making Cosmetics/ razpredelnica

2.1 Ne morem vzljubiti sončnih krem

Popolnoma razumem. Včasih se vprašam, kaj je bolj škodljivo sonce / zasnova sončne kreme? Kljub vsemu pa se moraš kdaj vprašati, kakšno kožo si želiš čez 20 let. Vem, da je sončne kreme težko vzljubiti. Kljub vsemu pa ti trg ponuja nešteto možnosti, različic, da poiščeš svoj naj izbor. Če so mineralne sončne kreme brez nano delcev zate težava zaradi vidnih belih sledi, še vedno lahko preizkusiš sončne kreme z mineralnimi filtri v nano delcih, na trgu so tudi različice varnih kemičnih filtrov (Caudalie), ki so varni tudi za morski svet, navsezadnje pa lahko vztrajaš tudi pri kemični zasnovi. Majhni koraki ustvarijo velike. Pri sebi presodi le, kaj si želiš podpreti. Če sončnih krem nikoli ne boš vzljubila, boš veliko naredil- a, če se boš zavedal-a pomena VARNEGA sončenja. Kljub vsemu naj v tebi veli alarem ohranjanja okolja, povodnega sveta.
3. DEL/ test sončnih krem
Za vas sem izbrala tiste SPF zaščite, ki so na osnovi mineralne zaščite, v katero sodita cinkov oksid in titanov dioksid, so na bazi naravnih sestavin, v njih prepoznam zero waste način življenja, ohranjanje okolja in pomen recikliranja. V vsaki izmed njih sem poiskala njihove najboljše pozitivne lastnosti, ki sem jih poimenovala Highligt.


Na testu 2018/2019

1. Madara SUN 30, ena mojih najljubših Ecocert sončnih krem, ki me vedno znova opomni, da so lahko naravne sončne kreme prijetne za uporabo. Potrebuje svoj čas, da se v večji količini v celoti razporedi (vpije, vsede) na koži, kljub vsemu pa je na koncu prijetna na otip.


Highligth: tekstura, vpojnost, svilen občutek, certifikat, primerna za tiste, ki ste alergiki na oreščke.

ZAŠČITA: cinkov oksid, titanov dioksid, brez nano delcev, brez glutena, SPF 30, koža je zaščitena pred žarki UVA/UVB, na osnovi aloe vere. Certificirana (Ecocert certifikat). Ne pušča rumenih sledi na oblačilih. 
UČINEK NA KOŽI: navlažena, svilnata koža  s sijočim podtonom, ki potrebuje matiranje. Omogoča nanose v večji količini.
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, olje iz semen malin, vitamin F, aloe vera.
VONJ: citrusni (citronela) z izrazitim podtonov mineralnih filtrov.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože, tudi za otroško kožo. Uporaba za celo telo. 
CENA: 19, 90 eur Muller, na voljo tudi pri Nama.

2. Amon & Anis sončna krema brez vonja SPF 30, sončna krema, ki jo podpiram iz vsega srca. Zakaj, ker je preprosta, učinkovita, slovenska in plod čiste ustvarjalnosti in inspiracije. Iskreno obožujem njun odnos, njuno pot, ki ni to, kar so mnoge druge. Za to, da svoje izdelke prodajata v več kot 30 eko trgovinicah, nista potrebovala Facebooka in Instagrama, nista potrebovala blogerjev, potrebovala sta drug drugega, ljubezen, svoje znanje, kreativnost in željo po svojih ciljih. To šteje, šteje, veliko bolj kot karkoli drugega. Zagotovo je embalaža sončne kreme, na kateri so vse pomembne lastnosti izpostavljene, jasno vidne, tiste, ki nam omogočajo vso transparentnost izdelka. Ne smem pa pozabiti na prelep dizajn, ki krasi steklen lonček, ki ga lahko v celoti recikliraš, uporabiš.


Highlight: zero waste embalaža, 100% naravne sestavine, brez intenzivnega vonja, vodoodporna

ZAŠČITA: cinkov oksid, brez nano delcev, SPF 30, 100% naravna in ekološka zasnova sestavin, vodoodporna, koža je zaščitena pred žarki  UVA/ UVB. Certificirana (IKC UM in Peta Cruelty Free). Tekstura med prsti je izredno prijetna na otip, bel učinek na obrazu potrebuje veliko časa, da se vseda na koži. Težko plastenje do pravilne količine nanosa zaradi vidnih belih sledi, ki ne omogoča zadostne količine nanosa izdelka.
UČINEK NA KOŽI: vlažilen, matirajoča polt. 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, shea maslo, olivno olje, kokosovo olje.
VONJ: brez posebnega vonja, ki mu je v ozadju čutiti pridih kokosove note.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože, izjema je koža, ki je občutljiva na kokosovo olje, shea maslo, primerna za otroško kožo. 
CENA: 12, 50 eur, na voljo v več kot 30 naravnih in ekoloških trgovinah

3. REN Clean Screen mineral SPF 30 izredno vesela sem, ker v poletnem izzivu sodeluje tudi čisto sveža novost iz družine REN. Mineralna sončna krema, ki se lahko pri družinici REN pohvali s čisto prvo embalažo iz reciklirane embalaže. Všeč mi je, ker je delež reciklirane plastike na embalaži naveden. Pokrovček je iz 100% reciklirane plastike, ostali del embalaže (50%). Njena formulacija ščiti tako pred sončno, kot tudi modro svetlobo. Zagotovo je izredno prijetno presenečenje leta. Namenjena je zaščiti obraza.


Highlight: usmerjenost k embalaži iz reciklirne plastike, prijetna tekstura, nanos, plastenje, odlična zaščita, brez silikonov.

ZAŠČITA: cinkov oksid, brez nano delcev, SPF 30, več kot 99% naravnih sestavin, vodoodporna, koža je zaščitena pred UVA/ UVB žarki. Veganska, dermatološko testirana, izredno prijetna tekstura, ne pušča rumenih sledi na oblačilih. Brez alkohola. Zaradi vidnih belih sledi ne omogoča zadostnega nanosa količine kreme. 
UČINEK NA KOŽI: navlažena, matirajoča z nežnim sijajem, sveža polt, brez oljnatega občutka, težje plastenje ob večji količini. 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, izvleček semena rumene pasijonke (antioksidant), rižev škrob (absorbira olje).
VONJ: svež, zelen, prijeten.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože.
CENA: 34, 99 eur, na voljo tudi pri Oblak.si, Muller, Nama.

4. Zeliščni vrt Cvetka Naravna sončna krema z zaščitnim faktorjem 25, je moja koža spoznavala že preteklo poletje. Vesela sem bila, ker sem lahko uporabljala sončno kremo domačega porekla in s tem podpirala lokalno. V vonju mi je izredno ljuba, nežna, sveža z zeliščnim podtonom. Kljub vsemu pa je zaščita SPF 25 preteklo poletje kljub vsemu izvala pridobivanje barve.


Highlight: vonj, 100% ekološka zasnova, lastna pridelava zelišč

ZAŠČITA: cinkov oksid, titanov dioksid, SPF 25, koža je zaščitena pred žarki UVA/UVB, na osnovi olivnega olja, karitejevega masla. Hipoalergena. 100% ekološka zasnova sestavin, BIO certifikat. Veliko prostora za izboljšavo ima embalaža, ki bi lahko bila boljša za doziranje.
UČINEK NA KOŽI: navlažena, svilnata, sijoča koža. Vidne bele sledi, ki se na koži hitro vsedajo, lepa tekstura in mazljivost. Zaradi vidnih belih sledi ne omogoča zadostnega nanosa količine kreme. 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, titanov dioksid, olivno olje, karitejevo maslo, jojobino, šipkovo, orehovo olje, zelišča (domače pridelave).
VONJ: zeliščni.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože, tudi za otroško kožo.
CENA: 23, 90 eur, na voljo tudi v več kot v fizičnih trgovinah.

5. Biobaza mineralni losion za sončenje SPF 30, drogerijsko dostopna naravna (97%) mineralna sončna krema, ki se lahko pohvali z Ecocert certifikatom, sestavinsko sestavo, ki ščiti pred žarki UVA/UVB in je obogatena z rastlinskimi izvlečki, ki dodatno negujejo in ščitijo kožo pred sončnimi žarki.


Highlight: prijeten poletni vonj, enostaven nanos, vodoodporna formula

ZAŠČITA: cinkov oksid, titanov dioksid, SPF 30, koža je zaščitena pred žarki UVA/UVB, na osnovi vijoličnega korenja, olivnega, malinovega olja, olja grozdnih pečk. Brez umetnih dišav in barvil. Dermatološko testirana.
UČINEK NA KOŽI: negovana koža. Enostaven nanos s pomočjo izstiska, ki potrebuje pomoč vsedanja na koži s krožnimi gibi. Tekoča, mlečna formula, ki se enostavno prenese na kožo, pusti belo sled. Zaradi vidnih belih sledi ne omogoča zadostnega nanosa količine kreme. 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, titanov dioksid, vijolično korenja, kokosovo, avokadovo, olivno, malinovo olje, olje grozdnih pečk.
VONJ: prijetno poletna nota kokosa.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože, tudi za občutljivo otroško otroško kožo.
CENA: okoli 16, 00 eur, DM

6. Odori krema za sončenje SPF 25 je bila izmed vseh sončnih krem poleg znamke 100% Pure največkrat izpostavljena krema za katero so si moji spremljevalci na IG, FB želeli, da o njej povem in napišem nekaj več. Slovenski izdelek Nine Slapšak, ki jo zagotovo poznate iz Štartaj Slovenije, je del poletnega izziva na katerega sem izredno ponosna.


Highlight: slovenski izdelek, ročno izdelano, veganska, certifikat bio naravne kometike, odlična embalaža

ZAŠČITA: cinkov oksid, titanov dioksid, SPF 25, koža je zaščitena pred žarki UVA/UVB, na osnovi vode, 100% mineralni filtri, malinovo olje, sončnično olje. 
UČINEK NA KOŽI: navlažena koža. Enostaven nanos s pomočjo krožnih gibov. Zaradi vidnih belih sledi ne omogoča zadostnega nanosa količine kreme. 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, titanov dioksid, malinovo olje.
VONJ: nežen vonj z podtonom vanilije.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože, tudi za otroško kožo.
CENA: 100 ml/ 20, 99 eur, na voljo pri Odori.

*za lažje razumevanje hitro vpojne teksture brez nano delcev sem se v primeru Odori sončne kreme obrnila k izdelkovalki ga. Nini Slapšak, ki je teksturo svoje sončne kreme opredelila takole: "uporabniki ne želijo mastnega občutka, uspelo nam je zaradi izbire olj in kombinacije različnih mineralnih filtrov". 

7. Weleda planika- krema za sončenje za obraz ZF 30,
je bil nakup, ki sem ga površinsko prebrala, saj si v sončni kremi nisem ravno želela dodatka alkohola, ki je v slednjem primeru na 5 mestu. Zaščita SPF 30, UVA + UVB žarki. 


Highlight: svež vonj, lahka tekstura, priročna embalaža, dermatološko testirana.

ZAŠČITA: titanov dioksid, SPF 30, koža je zaščitena pred žarki UVA/ UVB žarki, na osnovi vode, kokosovega, jojobinega olja, izvleček planike.
UČINEK NA KOŽI: matirajoča koža, brez mastnega občutka. Enostaven nanos s pomočjo krožnih gibov. Tekstura z vidnimi belimi sledmi, ki potrebujejo veliko časa, da se prenesejo v kožo. Zaradi vidnih belih sledi ne omogoča zadostnega nanosa količine kreme. 
POMEMBNE SESTAVINE: titanov dioksid, izvleček planike.
VONJ: svež, zeliščno, citrusni vonj, ki na začetku poudari noto alkohola.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože.
CENA: 100 ml/ 15, 00 eur, DM.

8. 100% Pure Everywere sun stick, sončna krem av obliki stika, prijazna do morskega sistema, priročna embalaža.


Highlight: brez umetnih dišav, priročna embalaža

ZAŠČITA: cinkov oksid in titanov dioksid, SPF 30, koža je zaščitena pred žarki UVA/ UVB žarki, na osnovi  arganovega, avokado, sončničnega olja, aloe vere, kakavovega masla.
UČINEK NA KOŽI: brez mastnega občutka, enostaven nanos s pomočjo potegov s katerimi težko določimo količino uporabljene zaščitne kreme. Tekstura z vidnimi belimi sledmi. Zaradi vidnih belih sledi ne omogoča zadostnega nanosa količine kreme. 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov in titanov dioksid, vlažilna aloe vera.
VONJ: brez posebnega vonja.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože.
CENA: 20, 29 eur 

Na testu leta 2020/ 2021

2020: Zeliščno posestvo Cvetka Naravna sončna krema z zaščitnim faktorjem 50 navadna: lepa izbira za obraz, še posebej primerna za suho kožo, omogoča nanos 1 prsta kreme na obrazu z lepim vsedanjem vidnih sledi. 


Highlight: vonj, 100% ekološka zasnova, visoka zaščita

ZAŠČITA: cinkov oksid, titanov dioksid, SPF 50, koža je zaščitena pred žarki UVA/UVB, na osnovi olivnega, jojobinega olja, smilja, karitejevega masla. Hipoalergena. 100% ekološka zasnova sestavin, BIO certifikat. Steklena embalaža v obliki lončka.
UČINEK NA KOŽI: navlažena, svilnata, sijoča koža. Vidne bele sledi, ki se na koži hitro vsedajo, lepa tekstura in mazljivost. Omogoča nanosa 1 prsta količine kreme 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, titanov dioksid.
VONJ: zeliščni.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože.
CENA:19, 30 eur, na voljo tudi v več kot v fizičnih trgovinah.

Zeliščno posestvo Cvetka Naravna sončna krema z zaščitnim faktorjem 50 obarvana: obarvana SPF izbira za obraz, več različnih odtenkov, ne omogoča nanosa zadostne količine SPF na obrazu.


Highlight: vonj, 100% ekološka zasnova, visoka zaščita, obarvanost

ZAŠČITA: cinkov oksid, titanov dioksid, SPF 50, koža je zaščitena pred žarki UVA/UVB, na osnovi olivnega, jojobinega olja, ognjič, slez, karitejevega masla. Hipoalergena. 100% ekološka zasnova sestavin, BIO certifikat. Steklena embalaža v obliki lončka.
UČINEK NA KOŽI: obarva kožo, omogoča samostojno uporabo, prikrije neenakomeren ten,  Ne omogoča nanosa zadostne količine kreme.
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, titanov dioksid, mica.
VONJ: zeliščni.
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože.
CENA:19, 30 eur, na voljo tudi v več kot v fizičnih trgovinah.

2021: Bybi Beauty Day Defence SPF 30: izjemna sončna krema, ki me je navdušila v vseh pogledih.


Highlight: 100% naravna, veganska zasnova, embalaža iz sladkornega trsa

ZAŠČITA: cinkov oksid brez nano delcev, SPF 30, koža je zaščitena pred žarki UVA/UVB, embalaža iz sladkornega trsa, brez umetnih dišav, emulgatorjev, polnil, morju in okolju prijazna zasnova.
UČINEK NA KOŽI: vlažilna, nemastna, prijetna za nanos. Omogoča nanos 2 prstov kreme na obrazu. 
POMEMBNE SESTAVINE: cinkov oksid, aloe vera
VONJ: brez posebnega vonja
TIP KOŽE: primerna za vse tipe kože, ne maši por, povzroča mozoljev, iritira.
CENA: 20 funtov, nakup Naturisimo.

 

4. DEL/ pomembna vprašanja in odgovori

Na kaj moraš biti pozorna pri uporabi naravnih sončnih krem.

Rok trajanja sončne kreme. Naravne sončne kreme imajo krajši rok trajanja.

Ustrezna količina nanosa sončne kreme na površini tvojega obraza in telesa. 1/4 čajne žličke na obrazu (površina obraza ni enaka za vse, zato količina sončne kreme v mojem primeru ne bo enaka tvoji količini).

Redno reapliciranje sončne kreme (običajno na 2-3 ure, ponoven nanos takoj po kopanju).

Če si alergična na oreščke, se izogibaj sestavi, ki vsebuje tovrstne sestavine. Kokos je odličen primer, ki se ji v primeru, če imaš izredno občutljivo, zahtevno kožo raje izogibaš.

Mineralne sončne kreme v ne nano obliki nanašaj počasi, postopoma. Nekatere se odlično obnesejo s tapkanjem, nekatere tudi z nežnimi gibi. Pusti izdelku dovolj časa, da se dobro vsede na koži.

Od leta 2013 je po zakonodaji potrebno navesti na embalaži, da mineralni filter ni v nano obliki, če je le temu seveda tako. Nimam podatka, kako je s sončnimi kremami, ki so bile ustvarjene pred letom 2013 in teh podatkov nimajo navedenih.

Mineralna filtra lahko izsušita kožo, zato je vlaženje kože ob redni uporabi SPF izredno pomembna.

Odstranjevanje zaščite SPF mora biti kakovostno, saj ti ostanki, ki jih iz obraza niso dobro očistila lahko tekom noči povzročijo nevšečnosti. SPF odlično topijo čistila na osnovi masel, olj. Jaz kombiniram micelno vodico, čistino maslo, olje in čistilni gel.

Zaščitni faktor nam pove koliko časa smo lahko na soncu. SPF 30 pomeni, da smo na soncu lahko 30 x dlje, kot brez uporabe zaščite. 

Moč sončnih žarkov je najmočnejša opoldne. UV sevanje se tekom dneva spreminja.

Sončna opeklina = poškodba kože.

Kljub visoki zaščiti SPF sem dobila sončne opekline. Zakaj?

Verjetno količina sončne kreme ni bila dovolj velika, nanos ni bil dovolj natančen. Čas aplikacije sončne kreme pred izpostavitvijo (kemične) sončne kreme ni bil vsaj 20-30 minut pred izpostavitvijo sončnim žarkom, rednega reapliciranja sončne kreme ni bilo.

Je sončenje res tako zelo nevarno?

Ni nevarno, če upoštevaš pravila pametnega sončenja in je nevarno, če svoje telo namerno izpostavljaš in obremenjuješ z izpostavitvijo sončnim opeklinam ob urah, ko je UV sevanje najvišje. Sonce je brezplačen vir vitamina D, ki ga lahko brez težav sprejemaš vase. Ne potrebuješ se celo poletje skrivati v temnih prostorih, se zakrivati od glave do peta, le pozorna bodi kdaj in kako svoje telo izpostavljaš sončnim žarkom. Zdrava pamet ti ne bo izvala opeklin. Nezdrava pa lahko izove sončarico, opekline, sončne pege, fotopoškodbe ...

Se lahko privadiš na redno uporabo sončne kreme?

Da, lahko. Najprej poišči svojo najljubšo izbiro. Postavi jo na vidno mesto, na to jo, če si pri uporabi sončnih krem laik začni počasi in postopoma nanašati na obraz. Začni postopoma, vsak dan majhna količina sončne kreme. V roku meseca dni, boš opazila, da ni več tako zelo grozno, naporno in boš lahko na obrazu prenesla že kar lepo količino izdelka.

Je sončna krema slaba za mojo kožo?

Sama sem mnenja, da je sončna krema najboljša in najcenejša različica v boju proti prezgodnjem staranju kože, pridobivanju pigmentih madež ... Je tretma, ki je veliko bolj učinkovit kot vsa moja zbirka krem in serumov, ki jih premorem. Zame sončna krema ni slab izdelek, so le sestavine, ki znajo biti problematične?

Je res, da sončne kreme zaustavijo proces tvorbe vitamina D.

100% dosledna, natančna uporaba sončne kreme, blokira vstop sončnih žarkov na, v telo kar teoretično lahko prepreči, da bi oseba dobila ustrezno raven vitamina D. Vitamin D lahko nadomestimo s pomočjo prehranskih dopolnil. (vir: J. Johnson, MedicalNewsToday)

Moja najboljša prijateljica doma izdeluje sončne kreme, ji lahko zaupam? 

Verjamem, da je odlična prijateljica, vendar so sončne kreme velik izziv, ki potrebuje ustrezna dermatološka testiranja in teste, ki potrjujejo ustrezno zaščito SPF ter kakovost sestavin.

Tekoče podlage, CC kreme, vlažilna nega z SPF zaščito, je primerljiva s sončno kremo?

Ne. Sončna krema in klasična negovalna krema z dodano zaščito nista enakovredna. Količina SPF zaščite v tvojih negovalnih izdelkih ni varna zaščita pred sončnimi žarki. Tudi, če vsebuje zaščito in le ta ni opredeljena tudi v UVA obliki, nima pretiranega smisla. (vir: British Association of Dermatologist).

Sončna krema v obliki spreja?

Zagotovo je nanos v obliki spreja lažji, zanimiv in zabaven, se moraš po drugi strani zavedati, da s pomočjo spreja nanos sončne kreme ne bo natančen in v zadostni količini kot, če bi ga nanašala v kremni različici. Sama sončnih krem v obliki spreja nisem bila vajena kupovati.

Leta 2011 je FDA napovedala, da si želi raziskati potencialno škodljive učinke vdihavanja SPF zaščite v obliki sprejev. Želeli so raziskati vpliv aerosolov skozi vdihavanje. Aerosolne različice zaščite SPF znajo biti prave alkoholne bombe, ki posledično lahko dražijo pljuča, njihove sestavine pa lahko prehajajo v krvni obtok (izpostavljena kemična sestava). Zaradi sestave sprejev FDA odsvetuje, da sprejev ne uporabljate v bližini ognja, cigaretnega dima, sveč, žara ..., saj lahko aerosoli ujamejo delček ognja in povzročijo vnetljivo stanje, žal pa vam proizvajalci in uvozniki le tega na glas ne bodo vedno predali (vir: FDA). Različice zaščite SPF v obliki spreja ne žanjeno ravno val pohval (vir: S. Lounder, višji analitik pri EWG).

Moja sončna krema navaja, da ni v nano obliki, njena tekstura me spominja na sončno kremo v nano obliki.

Ozadja sončnih krem so lahko tako kruta, da se jih ne zavedajo niti tisti, ki jih izdelujejo. Dokumentacije, ki jih dobavitelji prilagajo uvoznikom sestavin so lahko tako površne in pomankljivo spisane. Lahko zatrjujejo, da je nek filter v ne nano obliki, na testu v laboratoriju pa vaš izdelek pade pod težo testa, ki se izkaže, da je filter v nano obliki. Dogaja se marsikaj, tudi to, da vam bodo proizvajalci, uvozniki tovrstne stvari brez težav prikrili.

Zasledila sem sončne kreme z enako zasnovo, vendar pod imenom drugih blagovnih znamk.

Proces izdelave sončne kreme v osnovi ni tako preprost, če želimo ustvariti izdelek, ki ne bo samo iz osnovnih in klasičnih sestavin, kot so npr. kokosovo olje, karitejevo maslo ... postane velik izziv, pri katerem bo njegova formulacija trajala več mesecev, še posebej, če se boste osredotočili na izdelek, ki je bil mišljen za različne skupine posameznikov, potrebe različnih tipov kože. Ko je sončna krema v obtoku, v prodaji je svojo zasnovo veliko lažje nekomu prodati in jim s prodajo dovoliti pravico do svoje etikete. Zagotovo zmoti dejstvo, da neko zasnovo, ki v resnici ni vaša s strani tistih, ki jo promovirajo, opredeljujejo kot svojo, čeprav temu ni tako, na glas in javno le tega ne izpostavijo.

Po drugi strani pa morate razumeti tudi prodajalce, saj se zavedajo, da je na tovrsten način do nekega izdelka s svojo etiketo priti bistveno lažje, kot pa ustvariti lastno proizvodnjo, pri kateri svoje terja velik finančni vložek, pomankljivo znanje pa jim na začetku zagotovo ne bo prineslo takojšnih rezultatov. Tovrstne stvari v kozmetiki niti v prehranski industriji niso novost, ki je odličen primer, kako nekatere cenejše blagovne znamke polnijo vsem nam poznani proizvajalci, pa nas v večini le to ne zmoti in tega niti ne opazimo.

Kaj meniš o poletno zagorelem tenu brez sončenja. 

Da, če so njegove sestavine iz mojega vidika naravne zasnove. Nešteto odličnih izdelkov na trgu ti omogoča zagorel videz na varen način. Tovrstne izdelke najdeš tako v različici samoporjavitvenih izdelkov, ki se izperejo, kot tistih, ki postopoma razvijajo ten barve. Oboje uporabljam tudi sama.

Poletne marmelade, pudingi, džemi, solarij, ki omogočajo hitrejšo porjavitev kože, DA ali NE?

Zame osebno NE, ne niti v kategoriji tistih, ki kot proizvajalci ustvarjajo naravno kozmetiko, jo promovirajo, izdelujejo na nepravilen način. Podpiranje tovrstne kategorije pomeni pomanjkanje znanja na področju sončne zaščite. Ne želim si, da najstnice norijo in kupujejo izdelke, ki spodbujajo zagorelo polt, ki ni in, ni zdrava in v zavedanju nas samih ne sme biti OK. Eno je imeti zavedanje o varni izpostavitvi soncu, drugo je imeti zavedanje o spodbudi zagorele polti. Lahko uporabite tovrstne izdelke, vendar svojo kožo pred tem dobro zaščitite. Vem, da je poletni ten kože lep in čudovit, tudi meni je, pa bi se zdel lep in čudovit tudi na nežni in občutljivi koži tvojih otrok? Mislim, da ne.

5. DEL/ pomembna sporočila blogerk na področju lepote
K svojemu razmišljanju na tovrstno tematiko sem povabila tudi nekaj lepotnih blogerk, ki jih v svojem mnenju ni moč kupiti in bodo do vas vedno odkrite in iskrene. Predajajo ti slednja sporočila.

Vanja Zorman, IG: @vanjazorman/ vesela sem, da se ljudje vedno bolj zavedamo, kako pomembna je zaščita pred soncem in škodljivimi UV žarki. Sama se trudim, da vsakodnevno nanesem na obraz kremo z ZF 50 in se med 11-16 uro izogibam soncu. Kadar dobim vprašanje, katera anti-age krema je najboljša, je moj odgovor krema z ZF, ki bo pripomogla k lepši koži na dolgi rok. Če ti je zagorela polt tako zelo všeč, pa namesto sončenja raje poseži po samoporjavitvenih izdelkih.


Gabi Nedič, IG: @gabi.nedic/ moja logika gre nekako takole: visoka mineralna SPF zaščita je moj prijatelj vse dni v letu, poleti z nujnimi reaplikacijami, a prvi sloj … tisti je najpomembnejši, kjer sem kirurško natančna. Še raje pa se zaščitim z oblačili, če le niso peklenske temperature. Med najmočnejšim soncem se skrivam kje v senci, sončim se nikoli ne in uživam v beli polti. Vitamin D pa… na srečo že od nekdaj obstajajo prehranska dopolnila. V naših zemljepisnih širinah ga tako ali tako nikoli nismo mogli dobiti zadosti. Zakaj mislite, da že od nekdaj starši lovijo otroke naokrog z žlico ribjega olja? :D 

Ana Verdnik, IG: @ana.verdnik“Vsaka porjavitev kože je bolezen kože.” Profesoričine besede mi še danes odmevajo v glavi in se jih strogo držim. Stare so desetletje. Že takrat so nas opozorili na negativne učinke UV žarkov. Nekaj let kasneje me grozi, da je rjava koža še vedno v trendu. Da je porast izdelkov za porjavitev. Jezi me. Komaj se grizem v jezik ob marmeladnih temah. In že na daleč prepoznam gospe, ki so se pražile na soncu ure in ure. Njihova koža je bolj zgubana in usnjena. Škoda je jasno vidna. Nisem tudi hud pristaš krem “za sončenje”. Trdim, da se je bolje izogniti soncu v opoldanskih urah in se zadrževat v senci, oz. prisegam na fizično zaščito pred UV žarki. Pamet v roke. Sonce je nevarno. Ob večanju ozonske luknje vsako leto bolj. Ravnovesje je zakon in bela koža je prav tako lepa kot tudi zdrava.

Ana Čelhar, IG: @mrhabloga/ zaščita pred soncem je zame zelo pomembna, čeprav tudi sama kdaj nanjo pozabim. Zato mi nikoli ni žal pustiti nekaj več denarja za kvalitetno kremo za sončenje z visokim faktorjem, medtem ko se marmelad za hitro porjavitev izogibam. Čeprav so bile za sončenje v preteklosti ''smotane'' (sploh če tako kot jaz ne preneseš lepljive kreme in klasičnega vonja), je danes na voljo res že ogromno različnih krem, ki zadovoljijo vsakega uporabnika. Tako, da če želiš biti večno mlada in zdrava ne pozabi na kremo za sončenje, senco in zaščitne oblačila.

Vesna Elikan, IG: @vesnaenviolet/ priznam, da sem bila včasih tudi jaz prepričana, da sončni žarki le niso tako škodljivi, kot jih želijo predstaviti nekateri strokovnjaki. Ko pa sem se v to tematiko poglobila, sem ugotovila, da je spodbud glede zaščite kože pred UV‑sevanjem dejansko premalo. Ker se zavedam, da sem nekaj škode že naredila, poskušam vsakodnevno sprejemati odločitve, ki bodo za mojo kožo dobre čez 15 ali 20 let. Kožo imamo samo eno in ne glede na to, ali smo z njo zadovoljni ali ne, bo z nami še dolgo časa. Zato ji pokažite malo ljubezni in jo poskušajte vzljubiti ter sprejeti takšno, kot je! <3 font="" vesna="">

6. DEL/ razglasitev zmagovalcev
Zmagovalca sem izbrala glede na najvišjo zaščito SPF, teksturo, vsedanje na koži in zadostno količino nanosa.


Zmagovalne kreme 2018/2019

kategorija obraz: Madara SPF 30 in REN Clean Screen mineral SPF 30,
telo: Madara SUN 30.

Hvala vsem znamkam, ki se trudijo in želijo biti del lepih zgodb. Hvala vsem, ki se NISTE bali mojega glasu, ki sem ga želela predati dalje. Hvala tebi, ker si si vzela čas in prebrala zapisane vrstice. Uživaj v poletju. 











* objava ni finančno podprta iz strani nobene izmed navedenih znamk

* sončne kreme, ki so mi bile poslane v namen izziva: Odori, Ren, Amon &Anis