• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

VODIČ DO ČISTE KOŽE



Zdrave in sijoče kože ni brez ustreznega čiščenja kože.

Ključ do lepe kože, je zdrav barierni plašč, ustrezen pH, uravnotežen kožni mikrobiom, zdrava črevesna flora (1).

Zelo pomembno je, da kožo obraza ne samo, da jo neguješ s skrbno izbranimi negovalnimi izdelki, tudi pravilno očistiš. Hvala Madara Eco Cosmetics Slovenija za podporo pri nastanku vodiča. 

1. Zakaj čistim obraz?

Iz preprostih razlogov, ker se čez dan na njem ustavi nešteto umazanije, prahu, nesnage, znoja, ostankov ličil, sončnih krem, sebuma, odmrlih kožnih celic ... Vse to nas na koži čaka do večera, ko se odločimo, da bomo koži pomagali zadihati.

Moramo ji pomagati zadihati, tudi, če smo preutrujeni in bi ta korak izpustili, saj s tem omogočimo, da naše pore zadihajo, preprečimo nastanek mozoljev, zamašenih por, iritacij, ki bi jih izdelki, če bi jih pustili na koži, lahko izzvali.

Pomembno je ODSTRANITI VSA LIČILA. Izbereš lahko med nešteto različnimi izdelki, kot so čistilna masla, kreme, olja, losioni, geli, pene, mleko, micelne vodice, dvofazna čistila in drugi. Zelo pomembno je, da so čistilna sredstva nežna in da s svojo sestavo ne porušijo hidrolipidnega plašča. Izbiraj jih glede na potrebe svoje kože. Priporočam ti dvojno čiščenje, ki ga ponovno prilagodiš svoji koži.


Moja izbira: 1. čistilno olje/ maslo & nežen čistilni gel. 


Čiščenje izvajaj nežno, brez grobih potegov, z mlačno vodo. Med sabo lahko kombiniraš različna čistilna sredstva, ki bodo na koncu poskrbela za ustrezno lipidno zaščito kože. pH kože je izredno pomemben in v negovalni rutini pomemben dejavnik za zdravo kožo. Nikar ga ne poruši.

"V kategoriji naravnih površinsko aktivnih snovi za čiščenje kože je izbor skromen in omejen. Skupina saponinov (indijski milni oreh, navadni divji kostanj ...) se v vodnih raztopinah močno peni, učinkovito čisti, žal pa močno draži sluznico. Še posebej neprijetno je, ko zaidejo v oči." (2)

2. Izbrala sem primeren čistilni izdelek, kako z njim pravilno očistim obraz?

Pri čiščenju obraza je najbolj pomembno, da si do svoje kože nežna. Izdelke, ki vsebujejo aktivna čistilna sredstva vedno, izpiraj. Da, mednje sodi tudi micelna vodica, za katero, je še pred leti veljajo, da je ni treba odstraniti iz obraza. Pozorna bodi na vsa čistilna sredstva s površinsko aktivnimi snovmi, ki ti po čiščenju nudijo nudijo občutek čiste kože, a se lahko zgodi, da iz kože odstranijo preveč maščobe in s tem posledino poškodujejo hidrolipidni plašč (3). Med čiščenjem uporabljaj nežne gibe, ne drgneš, zateguješ in izvajaš pritiska na koži. Še posebej bodi pozorna na nego kože predela okrog oči, ki je izredno tanka in še toliko bolj izpostavljena nepravilnemu izvajanju nege. Uporabljaj mehke bombažne brisače, s katerimi po koncu nege obraz nežno potapkaš. 

Nasveti pri čiščenju vnete, poškodovane, aknaste kože

→ Prosim uporabljaj nežna čistilna sredstva. Tvoja koža se ne počuti dobro in ji npr. dodatki alkohola v izdelku zagotovo ne bodo všeč. Ne priporočam ti uporabe pilingov, saj je tvoja povrhnjica občutljiva in si ne želi, da jo dodatno obremeniš z luščenjem vrhnje plasti, saj si s tem naredimo dodatne težave. Tvoja koža v težkih trenutkih potrebuje nežno čiščenje, skrbno izbrane izdelke, zdrav barierni plašč, ustrezen pH, uravnotežen kožni mikrobiom, zdravo črevesno floro. 


3. Moja koža je dobro očiščena, kaj sedaj?

Da tvoja koža normalno deluje, je pomembna optimalna vsebnost vode v roženi plasti. Mraz, temperaturne spremembe, nizka vlažnost zraka,  pripomorejo k temu, da prihaja do izgube vode v koži, pogosto čiščenje obraza pa odstrani iz naše povrhnjice lipide, ki pomagajo vzdrževati barierno funkcijo kože. Ko kožo pripeljemo do stanja porušene barierne funkcije, naša koža postane suha, razpokana, brez sijaja, voljnosti, se lušči (4).


Ko je korak čiščenja temeljito opravljen si lahko narediš veliko kljukico, saj si bila pri odstranjevanju ličil temeljita, sedaj sledi: 

TONIK, HIDROLAT, ESENSA, HIDROLAT ... 

Kakšen bo izbor prvega negovalnega izdelka po čiščenju obraza, je naš osebni izbor. Ni pravila, ki ti veli, da moraš uporabiti, imeti vse izdelke tega sveta. Dovolj bo že tvoj razum, poznavanje potreb kože. 

Po čiščenju lahko izberemo tonike, hidrolate, cvetne vodice, esense, ki so npr. v korejski negi obraza izredno popularne in v negovalni rutini ne smejo manjkati. Seveda jih lahko tudi preskočimo, tehnično gledano jih ne potrebujemo, še posebej, če so, sestavinsko pusti, brez posebnega učinka, z alkoholom visoko na sestavinski lestvici, obogateni z nešteto konzervansi. Če pa je vaš tonik boljše zasnove in se lahko pohvali tudi z dodatki vitaminov, aminokislinami in drugimi lepimi izvlečki, pa si ga brez slabe vesti nanesi na obraz.

Zavedati se moramo, da je plastenje slabo zasnovanih izdelkov na koži popolnoma nepotrebno. 

"Pri vsakem izdelku, ki ga uporabimo v procesu čiščenja, je izredno pomembna njegova sestava, kakovost posameznih sestavin". 


4. Na polički imam piling, čistilne, negovalne maske, kam v procesu čiščenja kože, jih lahko uvrstim?


S tem se 100% strinjam, saj je še vedno preveč home diy pilingov, ki so sestavinsko neprimerni in neustrezni za kožo (pregrobi). Poleg tega pa je pogosta raba pilingov na tedenski bazi še vedno izjemno visoka, jaz ti pilinga na dnevni bazi ne bi priporočila. Da, še vedno slišim, da lahko piling brez težav uporabiš vsak dan. Ne pozabimo, da večji delci, nepravilnih, ostrih oblik kožo na dolgi rok lahko poškodujejo (ustvarijo mikro poškodbe), zato jih moramo uporabljati še toliko bolj previdno, nežno in poredko. Res je, da nam zagotovijo na koži sijoč, svež videz, jih moramo uporabljati zmerno.

"Veš, da so encimska, kemična luščila v porastu šele zadnjih 15 let, medtem, ko nas klasična luščila spremljajo že stoletja"?

Vsak izdelek, ki nam pomaga očistiti, negovati našo kožo, naj bo s tabo s pravim razlogom. Ne samo z mislijo, da ga imaš. Ne glede na to, kakšen je in kaj skriva v sebi. 

Pomembno je, da se zavedamo, da vse kar nanašamo s svojimi izdelki na obraz in telo naše kože vedno ne samo razvajamo, temveč jo tudi dušimo pod težo, dodatkov umetnih dišav, konzervansov, alkoholov in drugih sestavin, ki v osnovi nimajo posebnega učinka. Koža pa je le ena in prav je, da ji namenim kakovostne izdelke, ki ji bodo pomagali zasijati točno tako kot si ti najbolj želiš.

5. Kaj pa maske za obraz, jih lahko uporabljam pogosteje kot piling?


Da, vendar smo tudi pri uporabi mask zmerni. Čistilne maske se od običajnih vlažilnih mask razlikujejo od nekaterih sestavin. Maska je lahko tvoje mini razvajanje. Nega, ki jo lahko izvajaš vedno, ko si želiš vzeti čas zase. Toliko različnih mask je na tržišču, da boš zagotovo našla pravi izbor zase. Če imaš na svoji polički več različnih mask, pa se lahko poslužiš prav posebnega tretmaja. Toliko različnih možnosti lahko izbereš, da boš lahko v maskah uživala še bolj kot si sedaj.


Madara podpira multimasking tretma, kjer na obrazu na prazličnih predelih uporabiš masko, ki bo zagotovila potrebe kože.









6. Izbor Madarinih izdelkov za čiščenje obraza te pričakuje v Mullerju, Nami in Maximarketu.

Na voljo imajo širok izbor tako čistilnih kot negovalnih izdelkov, ki so primerni za različne tipe in potrebe kože. Moj najljubši čistilni izdelek s strani Madare, je nežna a učinkovita čistilna pena za obraz.


Ponovimo celoten potek čiščenja in nege kože

1. dobro premisli, kakšen tip kože imaš,
2. kakovostno čiščenje z učinkovitimi, a nežnimi čistilnimi izdelki, 
3. vlaženje kože, ki ga moraš v kožo zakleniti z ustrezno izbranimi negovalnimi izdelki (npr. krema za obraz),
4. uporaba ustrezne sončne zaščite/ vsak dan.

Zelo pomembno

1. NE pozabi, da vsi naravni izdelki za čiščenje obraza niso vedno najboljši in najnežnejši izbor in da ni vsaka naravna kozmetika dobra kozmetika,
2. pomembna je sestavinska zasnova in kakovost posameznih sestavin, 
3. poznavanje sestavin je ključnega pomena za pravilen izbor izdelkov.

Preberi zanimiv in poučen zapis o: 

→ sintetičnih dišavah/ tukaj,

→ vse kar moraš vedeti o naravnih dezodorantih/ tukaj,

→ popolna naravna kozmetika, sploh obstaja/ tukaj.


Hvala, ker si ostala z mano do konca zapisa. Želim ti nežno in prijetno čiščenje kože in te vabim na svojo FB stran, kjer te prav kmalu razveselim s super nagradno igro. Podarjam ti nežno čistilno peno za čiščenje obraza Madara Eco Cosmetics, ki ti bi zagotovo bila všeč. Mogoče bo ravno tvoja. 


























*viri
1. Diana Vlahinič, TCM/ Akne 1, 2, 3 (Instagram).
2. Damjan Janeš, Nina Kočevar G./ Emulgatorji in površinko aktivne snovi za čiščenje kože in las.
3. Inka P. Gerkšič/  Čiščenje obraza: vse, kar morate vedeti.
4. Katja Stojka/ Vlažila in kozmetične sestavine za ohranjanje vlažnosti


*Zapis je nastal v sodelovanju z blagovno znamko Madara Eco Cosmetics Slovenija.

Komentarji

  1. Hvala za zelo poučen zapis o čiščenju kože - še posebej z zanimanjem sem prebrala del o tonikih in hidrolatih, saj je to nekaj, kar se vedno sprašujem, če naša koža potrebuje ali ne. Sedaj sem dobila odgovor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oh, hvala draga Maja za tvoj čas, ki si si ga vzela za prebiranje. Vesela sem, ker ti je vodič ponudil informacijo, ki si jo želela vedeti in veselim se, da ti je bil v pomoč. Hvala za podporo, Monika :)*

      Izbriši

Objavite komentar