• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

DANTESMILE LUFA: GOBICA ZA TRAJNOSTNO POMIVANJE POSODE

Včasih me na moji mini zeleni, ekološko obarvani poti prešine misel, da za boljši in lepši jutri ni dovolj samo dejstvo, kaj naravnega dajem nase, vase, temveč tudi to, kaj uporabljam v prostorih, v katerih bivam.

Prav vesela in ponosna sem, da imam pisano družinico ekoloških čistil, razpršil za dom, nekaj kosov razgradljivih krp za brisanje in pomivanje posode in drugih okolju prijaznih izdelkov, a ta kategorija ne bi bila enaka, če se v njej ne bi nahajala vsaj ena lufa gobica.

V 7 sezoni projekta Štartaj Slovenija, je prostor pod soncem zagotovo, dobila ena izmed boljših ekološko, trajnostno naravnanih zgodb, ki sem jo lahko na svojem IG med vas delila tudi jaz. 

Če gobice LUFA še ne poznaš, te vabim na prav prijetno odkrivanje. Prepričana sem, da ji boš po tem zapisu z veseljem dala priložnost.

Monika, kaj sploh je lufa?

V živo priznam, da lufe še nisem nikoli videla v živo. Je pa to prav posebna buča, ki jo kot mlado lahko pripraviš v obliki juhe ali pa kakšne druge bučkine jedi in me spominja na kumarico. 

Ko pa je dovolj zrela in se v njih ustvari izredno zanimiv zračni preplet vlaken, je pripravljena za uporabo v veliko bolj zanimiv namen. Postane krasna ekološka, trajnostna, veganska in biorazgradljiva gobica za pomivanje posode. 

Si vedela, da pri Dantesmile vso delo, ki ga v procesu vzgoje, pridelave in obdelave lufa buč namenijo, poteka ročno?

Klasične gobice za pomivanje posode so me spodbudile k raziskovanju in s tabo delim nekaj zanimivih informacij, ki mi jih je pomagal odkriti stric Google.

  • gobice za pomivanje posode so pravo leglo bakterij,
  • strokovnjaki priporočajo menjavo gobic na 14 dni,
  • večine gobic na trgovskih policah ni moč reciklirati, saj niso iz okolju prijaznih, razgradljivih materialov,
  • mehkejša plast gobice je po navadi iz poliuretana ali iz kakšnega drugega penastega polimera, tanka, praskava plast, ki služi, kot čistilna blazinica pa je v veliko primerov iz trše polietilenske mreže.
  • v Sloveniji na leto običajno gospodinjstvo porabi na leto okoli 50 gobic,
  • na letni ravni za celotno Slovenijo poraba gobic predstavlja več kot 40 milijonov,
  • svetovni trg klasičnih čistilnih gobic naj bi do leta 2025 bil ocenjen na 5,6 milijarde USD, pozitivno rast napovedujejo tudi gobicam iz celuloznih, razgradljivih materialov. 

So te zgoraj opisane informacije spodbudile k temu, da bi preizkusila okolju bolj prijazno rešitev, ki jo, ko odsluži svoj namen preprosto, zavržeš na kompost, med biorazgradljive odpadke?

Če so te, ti z veseljem predstavim nekaj meni ljubih in krasnih prednosti, ki jih ima zame osebno lufa gobica.
  • okolju prijazna, trajnostna, veganska, biorazgradljiva gobica,
  • v stiku z vodo se zmehča in skupaj z detergentom (okolju prijaznim) za pomivanje posode, ustvari bogato peno,
  • odlično pomije posodo (v primeru, da se hrana zasuši na krožnik, ga pred pomivanjem namočimo),
  • prijetna na otip (mehka), trpežna, kakovostna, ne razpada,
  • zaradi zračnega prepleta vlaken se hitro izpira in suši,
  • ob primernem ravnanju jo lahko uporabljamo več mesecev (po uporabi jo z bombažno vrvico izobesiš in ji omogočiš čas, da se posuši),
  • brez težav jo lahko prekuhaš v vreli vodi,
  • uporabiš jo lahko za pomivanje posode, čiščenje kuhalne plošče, nape, pipe in drugih površin (ni namenjena brisanju, saj ne vpija odvečne tekočine),
  • na posodi, kozarcih, priboru ne povzroča prask,
  • lahko jo uporabiš tudi za nego telesa (pozorna bodi le, da nisi pregroba, nežni potegi bodo ustvarili prijeten piling, grobi potegi lahko izzovejo majhne, mikro poškodbe na koži).
Res je, da boš na spletnih in trgovskih policah našla veliko cenejše gobice za pomivanje posode.

Gobice, za katere ne boš potrebovala časa, da, se privadiš nanje, a se žal le te z lufa gobico ne morejo primerjati ne po materialu, iz katerih so, ne po vseh pozitivnih lastnosti, ki jih ima za naše okolje. 


Naj ti bo lufa gobica nežen opomnik, kako velik dar je narava in spodbuda, da narediš majhen korak za boljši danes in jutri, ki bo pri tebi in mnogih drugih pustil velik pečat. 

Dantesmile lufa gobico najdeš v vseh Interšpar trgovinah v Sloveniji in preko spleta tukaj. Prijetno uporabo ti želim.






*lufa gobica Dantesmilmi je bila poslana iz strani projekta Štartaj Slovenija