• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

MANUKA, SESTAVINA, KI JO BOŠ ŽELELA IMETI V SVOJI DOMAČI LEKARNI


Ko boš spoznala MANUKO in njene pozitivne lastnosti boš navdušena.

Zate sem izbrskala nekaj krasnih informacij, za katere upam, da ti bodo pri odkrivanju manuke in njegovih pozitivnih lastnosti koristile. 


SI VEDELA, DA MANUKA:

→ izvira z Nove Zelandije,

→ je vednozelen grm, manjše drevo, ki lahko zraste do višine 5 m, 

→ uporaba manuka medu izvira iz izkušenj Moorov, domorodci Nove Zelandije, 

→ eterično olje manuke, je vonj, ki pomirja. Ni pogosta sestavina v kozmetičnih izdelkih, se pa njegova priljubljenost vedno bolj povečuje,

→ manukini krasni rožnati ali beli cvetovi cvetijo le 25 dni na leto, ker je povpraševanje večje od morebitnega pridelka (proda se kar 5x več, kot se ga proizvede) je potrebno biti zelo pozoren pri nakupu.


POSEBNOSTI MANUKA MEDU



→ poseben je zaradi snovi MGO, ki nastane pri zorenju medu, le ta ni občutljiva na vročino, toploto, svetlobo ali druge substance v telesu. Molekula je prisotna le v nektarju cvetov manuke,

→ leta 2006 so nemški raziskovalci ugotovili, da je za ustrezno protimikrobno učinkovanje medu odgovorne visoke ravni MGO. Vsebnost MGO se zelo razlikuje v različnih vrstah manuka medu, 

→ prvi na svetu, ki so začeli meriti vsebnost MGO (metilglioksala), je podjetje Manuka Health,

→ cena medu je odvisna od letine, kakovosti dela čebelarjev,

→ manuka podpira delovanje procesov v telesu, deluje probiotično, odstranjuje škodljive bakterije, se uspešno bori proti glivicam, bakterijam, spodbujam rast novega tkiva,

→ ima protivirusne, protivnetne in antioksidativne prednosti,

leta 2007 je US FDA odobril manuko med kot možnost zdravljenja ran.

→ študije navajajo, da je manuka med učinkovit v procesu celjenja ran, povečuje regeneracijo tkiva, zmanjšuje bolečino pri opeklinah, krepi odpornost, se odlično obnese pri zaviranju rasti škodljivih ustnih bakterij, se odlično bori pri vnetem grlu, aknam, želodčnim težavam, razjedam in drugih bolezenskih stanjih. (PubMed)


→ PubMed.org v brskalniku na besedi manuka honey najde preko 300 različnih strokovnih člankov.




JE UŽIVANJE MANUKA MEDU IN MEDU NASPLOŠNO VARNO ZA VSE?



Načeloma je uporaba manuka medu in drugih vrst medu, izdelkov narejenih iz njega, varna za večino, so pa seveda primeri pri katerih se je potebno posvetovati s svojim zdravnikom. 

Mednje zagotovo sodijo: 

sladkorni bolniki: zaradi vsebnosti naravno prisotnega sladkorja lahko manuka med vpliva na raven sladkorja v telesu,

alergije na pike čebel, medu,


dojenčki: Ameriška akademija za pediatrijo ne priporoča dajanja medu dojenčkom do enega leta starosti, zaradi nevarnosti botulizma (vrsta bolezni, ki se prenaša s hrano). 


Podatek o botulizmu sem preverila pri NIJZ/ Nacionalni inštitut za javno zdravje. Na leto zaznajo od 1-2 primera, navajajo, da je med živilo, kjer se pogosto nahaja večja količina bakterije Clostridium botulinum, ki izloča strup, ki lahko vpliva na živčni sistem. 



KDAJ VEM, DA JE MANUKA MED KAKOVOSTEN IN PRISTEN?



Tvoje vodilo naj bo izvor države od koder prihaja. Made in New Zeland je podatek, ki ti bo pomagal prepoznati njihov avtentičen med. Če je manuka med pakiran v končno embalažo v Novi Zelandiji, pomeni, da izpolnjuje zelo stroge zahteve Novozelandskega ministrstva za primarno industrijo.

Ves preostali manuka med pa je na tujih trgih velikokrat žal zapostavljen, saj v veliko državah  zakonodaja omogoča zapis na embalaži manuka med, kljub temu, da je mešanica manuka medu in ostalih vrst medu. Na tej točki je med izgubil svojo vrednost, je bil pasteriziran, razredčen, ob tem izgubil vse svoje pozitivne aktivne lastnosti, encime, učinke in svoj pristen okus.


ZAKAJ MORAŠ PREIZKUSITI PASTILE MANUKA?



→ so odlična domača lekarna pri bolečem grlu, podpora telesu pri prehladu, prebavnih motnjah, težavah z ustno votlino, krepijo imunski sistem,

→  preproste za uporabo,

→ brez dodanega sladkorja,

→ delujejo antiseptično, antibakterijsko, protivirusno, blago probiotično, 

→ NE vsebujejo nobenih dodanih umetnih barvil, arom, sladkorjev in drugih umetnih dodatkov, 

→ v pastilah boste našli tudi do 90% ekološkega, certificiranega presnega manuka medu z Nove Zelandije,

→ pastile so pristnega okusa po manuka medu in jih je priporočeno lizati (ne grizemo, žvečimo), lahko pa jih dodate svojemu čaju, napitku in si zagotovite dnevno dozo antibakterijskih, antiseptičnih lastnosti v telesu (primerne za otroke), odličnega okusa.

→ pastile imajo v povprečju od 2-5 sestavin. Klasične pastile manuka vsebujejo le dve sestavini (90% aktivnega presnega manuka medu in 10% škroba manioke),

→ škatlica z osmimi manuka pastilami stane 6, 99 eur,

→ pri Mamaterri sta najbolj prodajni različici manuka pastil, pastile z limono in pastile z dodanim ameriškim slamnikom

PREIZKUSILA SEM JIH TUDI JAZ



NIČ manj od tega, da jih moraš dodati v svojo domačo zeleno lekarno skoraj, nimam dodati. Ko brskaš med vsemi pozitivnimi mnenji, besedami o manuka medu, si ga preprosto želiš preizkusiti. 

BOLEČE GRLO ↓

Manuke pastile sem preizkusila tako v času bolečega grla v zgodnji fazi "prasketanja" in so pripomogle, da se bolečina ni razširila ter v procesu, ko je bolečina na samem začetku bila močna in boleča, je pastile niso odstranile, so pa pripomogle h krajši dobi obolenja.

Po odzivih sodeč na Instagramu so moje besede potrdile tudi sledilke. 

PREVENTIVA ↓

V času, ko me težave z grlom niso pestile (prvič sem manuka pastile preizkusila v mesecu oktobru) sem preostali del pastil uživala preventivno. Vsak dan eno pastilo. Brez težav se počasi raztopijo v čaju.

ODLIČNI OKUSI ↓

Zelo mi je všeč izbira različnih okusev. Pri srcu so mi vsi okusi,  navdušila me je kombinacija pastil z dodano limono, odličen okus tvori manuka med z črnim ribezom. Vesela, ker so brez dodanega sladkorja.

Edinstvene manuka pastile najdeš izpod rok podjetja GreenBay iz Nove Zelandije v trgovinici MAMATERRAEKOOAZA.SIkjer te poleg različnih okusov manuka pastil pričakuje tudi presni manuka med in drugi izdelki.



Če jih boš preizkusila, mi sporoči, kako se ti zdijo. Jaz mislim, da ti ne bo popolnoma nič žal, da si v svojo domačo lekarno dodala nekaj tako pristnega, iskrenega in kakovostnega. 


















vir:
Wikipedija.
Sodobna kozmetika.
NIJZ/ Nacionalni inštitut za javno zdravje.
PubMed.org.

* objava je nastala v sodelovanju z podjetjem Mamaterra.