• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

MOJI NEGOVALNI IZDELKI DIŠIJO, JE PRAV TAKO?



So ti všeč vonji, ki jih oddajajo negovalni izdelki?

Pred leti sem izbirala tudi na podlagi vonja. Želela sem si, da dišim, še dolgo po uporabi izdelka. 

Nosečnost je sama poskrbela, da sem na vonje postala občutljiva. Tudi z leti se je moj vonj spremenil. Že vsaj štiri leta si nisem kupila nobene parfumske dišave, pazim pri izbiri dišav, čistil za dom, saj mi intenzivni sintetični vonji znajo povzročati glavobole. 

Danes bi te rada ponesla v svet dišav, v svet umetnih dišav, parfumov. V svet sestavin, ki nam je tako blizu, a tako tuj. Ni zapis, s katerim bi želela, da se odrečeš tistim stvarem, ki so ti všeč in blizu, je le zapis, ki ti želi pokazati druge plati umetnih dišav, ki jih morebiti še ne poznaš.

Vonjalne poti so povezane z možgani. Vonjave vplivajo na pulz, tlak, gibljivost črevesja in na razpoloženje ljudi. 



1. Kaj je namen dišav?

"Namen dišave je izdelku prikriti neprijeten vonj, ki bi ga morebitne sestavine oddajale". 

Proizvajalci se potrudijo in poskrbijo, da dišijo točno tako, da nam bodo všeč in posledično izzovejo naš nakup. 

A: če lepo dišim me, kupiš
B: če ne dišim me ne, pritegneš

Kaj bi izbrali? Zagotovo v večini primerov A. 

2. Zakaj so umetne dišave problematične in se o njih premalo govori in piše?

Ker so poslovna skrivnost. Ker na področju umetnih dišav ni zakonodaje, ki navaja, da morajo biti umetne dišave v izdelku navedene na embalaži. Tudi preko 3. 000 komponent lahko sestavlja vonj, ki ga zaznamo kot nekaj omamno lepega, pri tem pa nas nihče ne opozori, iz česa točno je. Težava umetnih dišav so tudi testiranja. Večina testov se izvaja na koži, medtem ko se testiranje za dihalne in sistemske učinke NE izvaja kot rutina.


STE VEDELI, da je v zadnjih 50- ih letih, 80 - 90% dišav, sintetiziranih iz nafte? (1) The National Academy Of Science navaja, da je več kot 90% umetnih dišav iz petroleja, kot skupek pa lahko vsebujejo nešteto toksinov.

3. Naš odnos do umetnih dišav, je zdrav?

Ko pomislim nase in na odnos do dišav, ne pomislim takoj na svoje zdravje in počutje, v prvi vrsti me dišava ponese v nekaj prijetnega, dišečega, morebiti ga povezujem tudi s čistočo, boljšim počutjem. Ni odnos, ki bi mi kot alarm utripal v opozorilo, naj se jih izogibam, morebiti pazim, kje na sestavinski lestvici so, kako bodo vplivale na moje počutje in na mojo kožo. Odnos do dišav je lahko zahteven proces, ki so nam ga privzgojili, brez, da bi nas opozorili, kako zelo lahko vplivajo na naše počutje in na našo kožo. 

4. Zakaj proizvajalci raje posegajo po umetnih in ne naravnih dišavah?

"Naravne dišave so v primerjavi z umetnimi bistveno dražje, zato se proizvajalci raje odločijo za dodatke umetnih dišav, ki so poceni in dostopne". 



Cenovna dostopnost sintetičnih dišav je tista kategorija, ki je mamljiva tudi proizvajalcem. Mnogo izmed njih nima želje in potrebe po tem, da se v celoti osredotoči na svoje kupce kot celota. Pomemben cilj je denar.

Zato so umetne dišave v porastu, v porastu pa število ljudi, ki se na nanje odzovejo negativno (1).

5. Statistika je lahko zanimiva. 

Po podatkih Ameriške akademije za dermatologijo (AAD) dišave veljajo za glavni vzrok kozmetičnega kontaktnega dermatitisa. Kot zdravstvena težava ta občutljivost vpliva na več kot 2 milijona ljudi, raziskave pa kažejo, da je občutljivost v porastu (2).

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije navaja, da ima 1- 2% bolnikov težave z dišavami. Do 72 odstotkov astmatikov navaja vonjavo kot sprožilec asmatskega napada. Draženje kože in alergije navajajo kot najpogostejši stranski učinek (3).


Naj te izraz neodišavljeno ne zavede, tukaj je izredno pomembno poznavanje sestavin, ki so v posameznem izdelku. 

Ob tem, kako diši naša krema za obraz, morebiti dišava za dom, naš mehčalec, čistilo za kuhinjo ... nas ob vsem prijetnih vonjih ne prešine, da so umetne dišave lahko sestavljene in neštetih komponent, ki jih pod besedo parfumi, fragrance, nikoli zares ne bomo izvedeli. 


(4)

Pod oznako parfum nam žal nihče ne bo razkril, da lahko vsebujejo toksine, ki niso nič kaj prijetni za naše telo, nos, pljuča. 

"Nihče nam ne razkrije, da lahko vsebujejo hormonske motilce, derivate benzena, toluena, aldehida in nešteto drugih dodatkov, ki lahko na nas vplivajo, še preden se vpliva zavedamo. Včasih je glavobol nastal z razlogom". 

Koža nam ne bo takoj pokazala, da je lahko krivec za nenadno poslabšanje stanja na koži ravno dodatek parfumov, tudi sami ne bomo za glavnega krivca pomislili ravno nanj, a morebiti za v prihodnje le ostane nekje v naših mislih. 

Pomembno je tudi, kje na sestavinski lestvici umetne dišave so. Višje, kot so, večja je njihova vsebnost v samem izdelku. Pogosto so zelo visoko na seznamu sestavin :(.

6. Navajanje parfumov, aromatičnih sestavin in njihovih surovin.

Navajanje z izrazom „parfum“ali „aroma“. Poleg tega se na seznamu sestavin poleg izrazov parfum ali aroma navede prisotnost snovi, katerih navedba se zahteva v stolpcu „drugo“ v Prilogi III. Seznam sestavin se navede v padajočem vrstnem redu glede na njihovo maso v času dodajanja kozmetičnemu izdelku. Sestavine v koncentracijah, nižjih od 1 %, se lahko navedejo v kakršnem koli vrstnem redu za sestavinami v koncentracijah, višjih od 1 % (5).

"Nič ni narobe, če se odločiš in začneš uporabljati kozmetiko brez dodanih dišav, tudi v naravni kozmetiki je veliko izdelkov, ki nimajo močnih vonjev in so brez eteričnih olj. Čez čas te tovrstni izdelki naučijo, kako zelo so umetni dodatki dišav moteči". 



(6)
7. Dišave in naravna kozmetika


Cenim vse ustvarjalce naravne in ekološke kozmetike, ki s svojo transparentnostjo navajajo svoje dodatke dišav oz. nam dajo vedeti, da so dišave naravnega izvora. Predvsem vesela, ker se odločijo za dišave, ki so npr. odobrene s strani institucij, ki certificira naravno, ekološko kozmetiko.

Če tvoja krema, dodatki za nego NE dišijo in niso na osnovi umetnih dišav, ne delaš popolnoma nič narobe. Tvoja težava je lahko sprva le v tem, da si vajena prijetno dišati, v naravni kozmetiki, pa se zna zgoditi, da izdelki v embalaži prijetno dišijo, oddajajo krasen vonj, ko jih naneseš na telo, pa čez čas preprosto izzvenijo in niso nič posebnega. Po drugi strani pa te naravna kozmetika lahko razočara in s svojim vonjem preseneti v negativni smeri, saj vsi izdelki ne dišijo, kot si morebiti predstavljaš in si bila vajena pri klasični kozmetiki.


Da, tudi pri naravni kozmetiki in dišavah morate biti previdni. Če, je vaš nos občutljiv bodite previdni pri izboru izdelkov, ki vsebujejo eterična olja, tudi ta marsikomu ne ustrezajo, kljub temu da imajo mnogo terapevtskih učinkov. Zelo pomembno je, da so sestavine naravnega izvora, kakovostne, pridobljene na osnovi ekološke pridelave. Zdaj smo se že naučili, da je kakovost izdelka odvisna od kakovosti sestavin. Poleg tega pa jih moramo znati pravilno uporabljati. Eterična olja niso tako nedolžna, da bi jih lahko brez predhodnega znanja uporabljali kjerkoli in kadarkoli. Več o eteričnih oljih tukaj.

V kategoriji naravne kozmetike, kjer si status naziva "naravno" lahko pridobite precej hitro, so umetne dišave dovoljena stalnica. Da, tudi naravna kozmetika lahko vsebuje umetne dišave.


Ne pozabi!

V kategoriji naravne kozmetike je veliko ponaredkov "dišav", kot sta npr. linalool, limonene, cinamall ..., ki so lahko umetni ponaredki eteričnih olj. 

"Svet dišav je lahko izjemno zanimiv, čuten, poseben, pa vendar kdaj tudi neprijazen. Izbiraj pametno in kakovostno". 


Za konec bi ti rada samo sporočila, da so vse odločitve v življenju tvoje odločitve in ti želim, da uporabljaš tiste znamke, izdelke, ki jih resnično rada uporabljaš. Tudi pri dišavah izbiraj tiste, ki jih imaš rada, če z njimi nimaš težav in jih rada dodaš v parfumsko zbirko, upam, da se na tvoji polički ponosno ponaša tudi kakšna bolj naravna, umirjena različica.

Hvala, ker si prebrskala vrstice o sintetičnih in naravnih dišavah, vabljena tudi, da preveriš moj super vodič o naravnih deodorantih tukaj









*Objava ni finančno podprta. Časovno obdobje nastajanja zapisa je bilo 2 meseca v obdobju 5-ih mesecev testiranja izdelka. 

*viri:

1. Cleaner Indoor Air Campaign, Peggy Wolff/ 2006
2. Colette Bouchez, Fragrance Allergies: A Sensory Assault
3. Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije
4. https://www.realmenrealstyle.com/introduction-to-fragrance/
5. Uradni list Evropske unije, UREDBA (ES) št. 1223/2009)
6. Amanda lauren, The Untold truth of perfume

Komentarji

  1. seems a great product!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar