• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

VODIČ ZA LAŽJE RAZUMEVANJE NARAVNIH DEZODORANTOV





Globalni trg klasičnih dezodorantov in antiperspirantov je leta 2018 bil vreden, kar 72,7 milijarde ameriških dolarjev.



Ko sem se pripravljala na objavo o naravnih dezodorantih, sem le to pisala veliko bolj samozavestno in z dobro bazo predhodnega znanja.

Kljub vsemu sem se na izziv pripravljala preko različnih člankov in dodatno znanje vpela v preprost zapis, ki ti bo omogočil lažje razumevanje naravnih, ekoloških deodorantov.

"Menjava klasičnega antiperspiranta v različico naravnega dezodoranta ni tako zelo enostaven proces".

Sama sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se privadila na novo obliko nege pod pazduhami. Sprva sem se potila še bolj, kot sem pričakovala, da se bom, čez čas pa sem na normalen proces potenja popolnoma privadila. Težava nastane, ko je potenje izjemno intenziven, moteč proces, ki je pri posameznikih, ki se močno potijo ovira, saj so naravni dezodoranti, namenjeni prikrivanju neprijetnega vonja, ne namenjeni zaustavitvi procesa potenja. Zato razumem posameznike, ki jim je naraven dezodorant preslaba izbira in jih v svojo rutino ne morejo vpeljati, kot bi si želeli.

Proces potenja je nekaj popolnoma normalnega in zdravega. Način, s katerim ga zaustavimo, pa naša osebna izbira.

"Potenje ni noben bav- bav, popolnoma nič sramotnega, če vas drugi zaradi neprijetnega vonja obsojajo, morebiti pomeni le eno: o potenju vedo premalo". 

Vse pozitivne lastnosti pomena potenja si preberi tukaj.

Podpiram naravne in ekološko zasnovane dezodorante, kljub vsemu rada poudarim, da v poplavi neštetih znamk, znamo pravilno izbirati. Predvsem, da poznamo svoje potrebe, svojo kožo. Mnogo sestavin naravnega izvora lahko povzroči alergijske reakcije, le teh pa se včasih niti ne zavedamo.

"Če se naravno sliši kot nekaj preprostega, pristnega, čistega, še ne pomeni, da je dobro za vsako kožo". 

Sprva se vam morebiti zdi, da neprijeten občutek, zbadanje, rdečica niso nič posebnega in bodo kmalu izzveneli, so vendarle lahko kazalniki, da so v izdelku sestavine, ki vam NE ustrezajo in jih vaša koža težko sprejema.

Da boste v prihodnje lažje izbirali med naravnimi dezodoranti, sem za vas pripravila zapis pomembnih informacij, ki bodo odlična osnova, da se boste lažje naučili pomena naravnega dezodoranta.



1. Statistika je lahko zanimiva ... spodaj zapisana obljubim, da je :).

➨ Gonilne sile. Ko sem brskala po podatkih najmočnejših gonilnih sil na področju dezodorantov in antiperspirantov, nad podatki nisem bila presenečena. Unilever, Procter & Gamble in Garnier, gonilne sile na področju nege pazduh.

Leta 2016 je bila vodila znamka dezodorantov v Ameriki Degree Men, ki je v lasti podjetja Unilever. Blagovna znamka je ustvarila približno 169 milijonov ameriških dolarjev dobička in je znašala skoraj šest odstotkov prodaje dezodorantov v državi. Severna Amerika ima najmočnejši trg dezodorantov, sledi ji Evropa in azijsko-pacifiško območje (1).

➨ Kaj radi uporabljamo? Medtem, ko Američani raje posegajo po oblikah dezodorantov v gelnih in trdnih različicah, se Evropejci raje poslužujemo roll- on aplikacije in aerosolnih različic.

"Globalni trg klasičnih dezodorantov in antiperspirantov bi do leta 2024 lahko bil vreden, kar 92,707 milijarde ameriških dolarjev".

➨ Influencerji. Popularnost naravnih dezodorantov strmo narašča tudi pri znanih influencerjih. Justin Bieber je napovedal sodelovanje s Schmidta Naturals (ki ga je leta 2017 odkupil Unilever), saj si je želel ustvariti naravno in vegansko obarvan dezodorant. Here + Now je že voljo na uradni strani proizvajalca. Novico je sporočil tudi svojim spremljevalcem na svojem IG profilu (2).

"Vrednost trga naravno obarvane lepotne industrije strmo narašča, do leta 2025 naj bi bil trg tovrstne kategorije dosegel vrednost 25 milijard dolarjev". 
2. Zakonodaja na področju dezodorantov in antiperspirantov. Prosim, ne prestraši se, mogoče boš presenečena nad zapisanim.

Dezodoranti se uvrščajo med kozmetične izdelke. Tako po sami učinkovitosti, vsebnosti sestavin, oglaševanja, promocije itd. Evropska uredba o kozmetičnih izdelkih ES 1223/2009 (v nadaljevanju Uredba o KI), zapisana v uradnem listu EU jasno definira kozmetične izdelke. Posamezen kozmetični izdelek ne more biti hkrati zdravilo in kozmetični izdelek. Zato tudi antiperspiranti, kljub temu da zaradi svojih vsebnosti biološko aktivnih sestavin in delovanja na spremembo funkcije telesa tako kot dezodoranti sodijo po evropski zakonodaji med kozmetične izdelke (3).

"Ameriški vladni urad za prehrano in zdravila uvršča antiperspirante med zdravila" (4).

3. Rak dojk in antiperspiranti, vedno pereča tema.

"Zagotovo so mnenja deljena, zagotovo smo kot uporabniki zmedeni. Komu verjeti, kdaj in kako biti razumni. Če se ti poraja preveč vprašajev v obliki, kaj, če je vse res, se lahko v kategoriji naravnih dezodorantov preprosto odločiš in podpreš naravno različico, pri kateri bo vprašajev veliko manj". 

Trdnih dokazov, ki bi povezovale antiperspirante, kot glavni vzrok za nastanek raka dojk ni. Leta 2002 so v Journal of the National Cancer Institute objavili raziskavo, ki je potekala na 813 ženskah z rakom dojke in 703 brez zgodovine raka dojk in v zapisu objavili, da ni potrjene povezave antiperspiranta kot glavni vzrok, krivec nastanka raka dojke (5)

Rezultati študije, kjer so pod drobnogled vzeli več kot 59 literaturnih člankov, ki so, kot del raziskave bili vpeti v raziskovanje aluminijevih soli, parabenov v antiperspirantih in dezodorantih, kot dejavniki, ki lahko povzročijo nastanek raka na dojki (od tega jih je pod drobnogled bilo izbranih 19). Zaključek študije navaja, da je celotnemu gradivu skupno, da ni zadostnih dokazov, ki bi potrjevale antiperspirante in dezodorante kot povzročitelje raka na dojkah (6).

National Cancer InstituteNational Institutes of Health, FDA, Alzheimer's Association, Cancer Research UK in the EU’s Scientific Committee on Consumer Safet potrjujejo, da ni prepričljivih dokazov, da antiperspiranti povzročajo raka (7). Po drugi strani pa znanstveniki iz Švice poudarjajo, da izpostavljenost aluminijevemu kloridu lahko sproži razvoj in ob dolgotrajni uporabi aluminijivega klorida poveča tveganje za raka dojke (8).



3.1. Izogibanje antiperspirantov, dezodorantov pred mamografijo?

Iz časa mojega študija je veljalo, da pred mamografijo ženske ne smejo uporabljati nobenih dezodorantov in antiperspirantov, zaradi tega, ker bi morebitna uporaba na rentgenski sliki lahko pokazala sence, ki bi se lahko smatrale kot lažna znamenja. Tovrsten nasvet sem prevelila pri Dori, Državnemu presejalnemu programu za raka dojke in še vedno velja 


4. Mladostniki in uporaba antiperspirantov

Število mladostnikov pod starostno mejo 18 let, ki redno uporablja antiperspirante na dnevni bazi, je veliko. Težava nastane, če mladostnikov ne poučimo o pravilni uporabi le teh. Potisni plini se lahko nalagajo v telesu, zato mladostniki potrebujejo usmeritev tako s strani staršev, proizvajalcev, uvoznikov.

Veliko prahu sta dvignila primera smrti dveh mladostnikov, ki sta bila pred tem zdrava in aktivna posameznika. Jonathan Capewell (UK) je pri 16 letih umrl zaradi posledic uporabe antiperspiranta. Vsebnost butana in propana v njegovem telesu je pri obdukciji pokazala kar 10X višjo koncentracijo in povzročila hipoksičen šok. Primer povezave smrtnega izida pri mladostniku je bila potrjena tudi pri 12 letnem Danielu Hurleyu iz Nottinghama. Zaradi vsebnosti potisnih plinov, ki jih antiperspiranti v razpršilu vsebujejo, je pomembno prezračevanje prostora in primerna količina izdelka. V času pubertete je potenje intenzivnejše, mladostniki pa prepričani, da potrebujejo veliko večje količine uporabe antiperspirantov, kot jih dejansko potrebujejo (9).

Ko pomislim na fanta, ki sta podlegla tako kruti izgubi življenja, se resnično sprašujem, kako velike količine antipersiranta sta morala uporabiti na dnevni bazi. Prevelike za mladostno kožo. 

 Tehnične lastnosti antipersiranta. Težava pri antiperspirantih je tudi nepravilno navajanje tehničnih lastnosti, ki jih antiperspirant zaradi vsebnosti vnetljivih potisnih plinov morajo vsebovati. Proizvajalec in uvoznik se mora držati zahtev in pravil, ki jih določa Uradni list EU /Uredba (ES) 1272/2008. Le ti se držijo navedb varnostnih opozoril, težava nastane pri nepravilnem navajanju nekaterih besed, manjkajočih stavkov. 

"Prijaznih alternativ v procesu potenja v času pubertete je danes na trgu veliko. Na nas je, kako jo bomo predstavili mlajši generaciji".

5. Vse kar moraš vedeti o naravnih deodorantih
Najprej bi se rada dotaknila razlike med dezodorantom in antiperspirantom. Pogosto zaznam, da posamezniki ne ločijo razlike med dezodorantom in antiperspirantom. To je tudi vprašanje, ki mi ga mnogi še vedno radi zastavijo.


"Ste vedeli, da je vpliv tujih jezikov, prevodov pogosto zaznati tudi pri navajanju besede dezodorant, saj se pri uvoznikih in proizvajalcih veliko uporablja tudi beseda deodorant?"


➨ Potenje. Si vedel- a, da naš pot v sveži obliki nima nobenega posebnega vonja, do vonja privede razkroj bakterij, kjer skupaj s pomočjo vlage in toplote tvorijo idealne pogoje za nastanek neprijetnega vonja.

➨ Sestava. V naravnih dezodorantih so sestavinski sklopi pogosto izredno preprosti. Baza masel, dodatki aktivnih sestavin, naprednih aktivnih učinkovin, emulgatorj, zgoščevala itd., preprosti sestavinski sklop, ki večini ustreza, kljub vsemu pa koža na sestavo lahko odreagira.

 Tekstura. Tekoče, kremne, maslene. Nekatere prijetno nežne na otip in za uporabo, nekatere bolj grobe. Tukaj bi izpostavila dezodorante na bazi sode bikarbone, saj njihova tekstura ne bo vedno najbolj nežna. Pri uporabi tovrstnih dezodorantov naj bodo vaši prsti tisti, ki bodo nežni.

Tega nikoli ne smete pozabiti.

➨ Izdelava naravnega dezodoranta. Izdelava naravnega dezodoranta je lahko preprosta, vendar ti vseeno priporočam, da se, preden ustvariš svojega, udeležiš kakšne super delavnice, predavanja na to tematiko, oz. kupuješ preverjene izdelke, ki so varni na kozmetičnem trgu in imajo ustrezne mikrobiološke teste in so primerni za prodajo. Mikrobiološki testi so za varno prodajo izdelkov izredno pomembni, saj si ne vi ne vaši uporabniki ne želijo izdelka, ki se v roku nekaj dni po odprtju srečata s plesnijo, glivicami ...

Priporočam ti učne urice pri Naravni Kotiček. Kjer se boš lahko udeležil- a različnih delavnic in se naučil- a veliko novega. Na delavnicah so skupno ustvarili že preko 10. 000 naravnih izdelkov. 

➨ Mediji. Ne nasedajte vsemu in vsem. Vedno poudarjam in stojim za besedami, da NI VSAKA NARAVNA KOZMETIKA DOBRA KOZMETIKA. Niti v kategoriji dezodorantov. Naj vas ne zavedejo znamke, ki tovrstne kategorije iskreno ne čutijo in samo SLEDIJO trendu, ki je v porastu samo zaradi DOBIČKA. Besede bio, eko, natural vedno preverite, preverite sestavine, pobrskajte za zgodbo, ki jo znamka ustvarja, preberite mnenja, ocene, šele na to izdelek podprite.

➨ Okvirne vrednosti pH kože. Dobro je, da jih poznamo in se s svojim izbranim izdelkom čim bolj približamo pH-a naše kože, saj si ne želimo porušiti ravnovesja, ki ga naša koža ima.

Kiselkast: 0-7
Nevtralen: 7
Bazičen: 7-14

pH naše kože (nekje med 4 - 5,5), le ta zagotavlja ravnovesje v koži in zelo pomembno je, da le tega z izdelki ne porušimo (vir: healthline).

pH izdelkov lahko vedno preveriš s pomočjo pH lističev, ki ti bodo pokazali okvirno vrednost izdelka. Redki so dezodoranti, ki imajo na svojih embalažah zapisan svoj okviren pH.

Vsebnost pH-aja v posamezni formulaciji lahko s sestavinami nižamo (mlečna kislina) in višamo (soda bikarbona).

➨ Najpogosteje uporabljene aktivne sestavine naravnih dezodorantov. Predstavljam ti najpogostejše sestavine naravnih dezodorantov. Sestavine, ki se nahajajo v večini mojih primerov in so v svetu naravnih dezodorantov nekaj običajnega.

Velikokrat je prva izbira proizvajalcev soda bikarbona. 


Soda bikarbona (bazičen pH okoli 8), poceni sestavina, ki jo v svojih izdelkih uporablja ogromno znamk. Med naravnimi dezodoranti ni novost, proizvajalci pa so jo dobro vpeli v izdelek kot aktivno sestavino. V dobri zasnovi dezodoranta se soda bikarbona dobro obnaša. Sam pH pri sodi bikarboni zna biti zelo različen od njegove formulacijske zasnove. Če formulacijska zasnova zniža pH soda bikarboni, s kakšno bolj kislo formulacijo, bi zasnova dezodoranta znala biti zadovoljiva. A vendar, je soda bikarbona za mnoge dražeča, saj jo nekatere pazduhe težko prenašajo. Izredno pomembna je tudi kakovost sode bikarbone. Če jo dobro prenašaš in ti ne povzroča nevšečnosti, bo na tvoji koži zvišala pH, posledično bodo bakterije pri višjem pH težje preživele, s tem pa se bo omilil neprijeten vonj. Proces potenja s pomočjo sode bikarbone ni ustavljen. Dezodoranti so lahko učinkovit, kljub vsemu pa moraš biti izredno pozorna na svojo kožo, če le ta ne prenaša dobro pH, ja, ki ga povzroči soda bikarbona, te bo koža pekla in posledično občutek ne bo prijeten, ti uporabo takšnega dezodoranta odsvetujem in NE priporočam. Koncentracije sode bikarbone v dezodorantih znajo biti visoke, lahko ti povzročijo nevšečnosti na daljši časovni rok, in če jo želiš vseeno imeti v izdelku, ne pozabi, da vsaka sprememba, ki se zgodi na koži, je reakcija, ki se je zgodila z razlogom.

Primer kakovostne sode bikarbone je La petite lavande, kjer je soda bikarbona farmacevtska snov po pH Eur standardu, brez primesi kot je npr. aluminij in z odlično analizo čistosti. Zato je po sestavi popolnoma drugačna od tistih navadnih. Dezodorant ne draži, iritira in si iz moje strani zasluži oceno 5 zaradi učinkovitosti prikrivanja neprijetnega vonja. 

Alkoholi v dezodorantih lahko ustavijo proces razmnoževanja bakterij s tem posledično omilijo neprijeten vonj, zagotovijo hitrejše sušenje formulacije na koži, vendar procesa potenja ne zaustavijo. Kljub vsemu znajo biti mnogim dražeči in izzovejo neprijeten občutek, izsušijo povrhnjico kože. Velikokrat jih zaznam v roll- on različicah dezodorantov v kombinaciji 70% etanola in hidrolata. Naravni etilni alkohol ali etanov lahko izhaja iz zrn pšenice in rži, kot posledica fermentacije sladkorjev. Uporablja se kot naravni in varni konzervans za kozmetične izdelke kot tudi topilo za različne sestavine. Je bistveno blažji konzervans kot butilparaben, fenoksietanol, organske kisline, benzil alkohol ...

Masla in olja so baza večine mojih naravnih dezodorantov. Kokosov olje je visoko na lestvici priljubljenih sestavin (antimikrobno), takoj za njim sledi karitejevo maslo (blag emulgator) in drugi. Pri uporabi masel in olj je izredno pomembno njihovo poreklo, način pridelave (100% ekološko pridobljeno, brez umetnih dodatkov). Najpogosteje uporabljena olja v naravnih dezodorantih so, jojobino olje, ki je izjemno stabilno olje, olje mandlja, mareličnih pečk, olivno olje in drugi. Kakovost končnega izdelka je odvisna od kvalitete surovin. 

Glina, izjemna sestavina, ki so jo mnogi proizvajalci vpeli tudi med naravne dezodorante. Njena sposobnost absorbcijske, čistilne moči se v kombinaciji z drugimi sestavinami izkaže za odlično alternativo antipersirantov. Občutek suhe kože, ki ga glina zagotovi pod pazduho, je njena odlika, kljub vsemu pa ne zaustavi potenja, temveč koži pomaga dihati. Najbolj učinkovite so zelena, bela in siva glina. Glina, vpeta med negovalne sestavine, se v kategoriji dezodorantov dobro obnaša.

Koruzni škrob, alternativa vsem tistim, ki ne prenašate sode bikarbone. V kombinaciji z eteričnimi olji deluje protimikrobno, zagotovi suh občutek pod pazduho, tekstura dezodoranta bo nežna, kremasta, gosta (škrob velja za zgoščevalo). Ne zaustavi normalnega procesa potenja. Veliko bolj nežna alternativa sodi bikarboni, pogosto nadomestilo koruznemu škrobu zasledim tudi v obliki škroba tapioke.

Eterična olja zagotovijo prijeten vonj, poleg tega pa s svojimi lastnostmi zagotavljajo različne namene v izdelku. V kombinaciji s koruznim škrobom delujejo protimikrobno. Zelo pomembno je, da so eterična olja 100% ekološka, varna za uporabo, preverjene kakovosti. Kljub pozitivnim lastnostim znajo biti izredno dražeča za kožo, zato jih odkrivaj postopoma, počasi v ustreznih koncentracijah.

Poudarjam: eterična olja so lahko ob nepravilni uporabi problematična. Nekatera izmed njih fototoksična in lahko izzovejo reakcije na koži (limona, bergamotka, limeta, list mandarine). Eterično olje pomaranče in mandarine npr. ni fototoksično. Veliko eteričnih olj lahko vsebuje alergene (poprova meta, limonska trava, evkaliptus, citronela). Pomembna je varna uporaba in pravilna koncentracija posameznega eteričnega olja, le teh se moramo strogo držati. Koncentracije za posamezne izdelke npr. izdelek za nego telesa in izdelek za nego obraza lahko vsebujeta različne koncentracije eteričnega olja, zato izdelkov, ki so namenjene telesu, ne uporabljamo tudi na obrazu.

V naravnih dezodorantih najpogosteje zaznam eterično olje sivke, pelargonije, limonske trave, čajevca.

Svetujem: izogibanje eteričnih olj na izredno zahtevni in občutljivi koži.


"Res je, eterična olja so naravna, čeprav je tudi pojem »naravno« stvar osebne filozofije. Vendar zato še niso nujno varna" (10).

Hidrolati, če še nikoli nisi uporabila hidrolata, naj ti zaupam, da je le to tekočina, ki nastane v procesu destilacije eteričnih olj. Osebno obožujem hidrolat melise. V primerjavi z eteričnimi olji so veliko bolj blagi, lahko jih nanašamo neposredno na kožo, saj imajo zelo podoben pH, kot ga ima naša koža. So nežni vlažilci, ki jih lahko odlično uporabimo tudi v negovalnih izdelkih. Brez konzervansov so obstojni tudi do 3 mesece, če jih pravilno shranjujemo (hladilnik, temna embalaža). Priljubljeni tudi v naravnih dezodorantih. Najpogosteje zaznam hidrolat sivke, pelargonije, rožmarina. 

Kalij aluminijev sulfat, naravni kristalni mineral z učinkovitim delovanjem. Mnogi roll- on naravni dezodoranti vsebujejo kalij aluminijev sulfat, saj je njegov učinek na preprečevanje potenja zadovoljiv. Deluje antiseptično, antibakterijsko, zavira rast bakterij. Treba je poudariti, da v svoji kemijski sestavi vsebuje tudi aluminj. Njegove molekule so prevelike, da bi lahko prehajale in se absorbirale v kožo. Naravni dezodoranti, ki ga vsebujejo, zagotovijo suh občutek kože pod pazduho in preprečujejo neprijetne vonje. INCI: Aluminium potassium bis (sulphate).




6. Konzervansi v naravnih dezodorantih

Kategorija, ki je za mnoge nepotrebna. Pa vendar bi rada poudarila, da kozmetični izdelki žal potrebujejo dodatek, ki bo preprečil razvoj bakterij, glivic, plesni, zagotovili čas uporabnosti izdelka, ki je naveden na embalaži.

V naravni kategoriji sem pri roll- on dezodorantih zasledila konzervans Cosgard, ki je sprejet tudi s strani Institucije Ecocert. Stabilen je v širokem spektru pH območja, najbolje pa se obnese v pH območju nekje med 2-7. Topen v vodi, zato se v izdelek dodaja v zadnji fazi izdelave. Obstojnost konzervansa je nekje do 3 mesece, zato ga v večini kombinirajo še z drugimi konzervansi in s tem podaljšajo rok uporabe. Konzervansi morajo imeti širok spekter delovanja in pravilne kombinacije različnih konzervansov, da se v celoti lahko zagotovi učinkovitost izdelka. 

Primeri Ecocert dovoljenih konzervansov: 


  • Rokonsal™ BSB (Benzyl alcohol, Glycerin, benzoic acid, Sorbic acid).
  • Cosgard ali Geogard® 220 (Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol).
  • Dermosoft® 1388 ECO (Glycerin, Aqua, Sodium Levulinate, Sodium Anisate).
  • Preservative Eco (Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid). 
V domači kozmetiki, ki ni dermatološko testirana mnogi navajajo kot konzervans npr. vitamin E, ekstrakte grenivkinih pečk, eterična olja, ki v osnovi lahko imajo protimikrobno delovanje, vendar so koncentracije npr. eteričnih olj prenizke, da bi se lahko smatrale kot konzervans (11).

7. Alergijske reakcije na naravne dezodorante

Čeprav se naravni dezodoranti berejo kot nekaj izredno prijetnega, bodo na koži vseeno znali pokazati svoj pravi obraz. Veliko težav v obliki rdečice, neprijetnega občutka, zbadanja, ščemenja in iritacij povzroči ravno soda bikarnona s svojim visokim alkalnim pH. Koncentracije sode bikarbone v dezodorantih so lahko visoke, srednje, blage. Zagotovo pa je pomemben tudi podatek, kje na sestavinski lestvici je, višje kot je, večja vsebnost, intenzivnost izdelka je v formulaciji. Poleg sode niso nedolžni tudi dodatki v obliki umetnik dišav, ki so v naravni kozmetiki dovoljeni. Posamezen navedek v obliki parfuma lahko vsebuje več kot 3.000 različnih komponent, ki niso navedene na embalaži, skupno predstavljajo le boljši vonj izdelku. Težava niso samo umetne dišave, tudi eterična olja znajo biti problematična. Nekateri slabo prenašajo tudi alkohol. Ob alergijski reakciji dezodorant prenehajte uporabljati. 


8.  Moški in nega pazduh.

Se koža med mano in mojim fantom razlikuje? Ne. Zagotovo je moška kozmetika na neki način kategorija, o kateri bi se lahko razpisala, saj menim, da fantje ne potrebujejo čisto nič drugačne sestavinske zasnove, kot jo ima kozmetika za ženske. Tukaj svoj vpliv naredi marketing in z njim denar. Je pa res, da so vonji tisti, ki nas na neki način v tovrstni kategoriji ločujejo. Verjamem, da fantje raje posegajo po vonjih, ki jih imajo radi kot po klasičnih vonjih, ki so blizu nam ženskam. 

Drogerijsko dostopen moški deodorant: Dr. Organic roll on Tea tree in Dr. Organic roll on s konopljnimim oljem.

9. Veliki test naravnih dezodorantov
Moje potenje: brez športne aktivnosti/ blago.


Zate sem pripravila grafike, pri katerih te skozi slikovno gradivo popeljem med 23 testiranih naravnih, eko zasnovanih dezodorantov. Poudarjam, da omenjeni dezodoranti NE preprečujejo potenja, omilijo le neprijetne vonjave.



"Zmagovalca nisem izbirala samo na podlagi njegove učinkovitosti prikrivanja neprijetnega vonja, temveč sem ga izbirala na podlagi dezodoranta kot celote /sestavine, embalaža, pakiranje, ohranjanje okolja".










Rumenih madežev na oblačilih ne zaznam. Izjema je bil le Schmidt´s deodorant, ki je puščal rumene madeže. 




10. Zakaj ne izbrati antiperspiranta?


Če se dobro osredotočiš na moje besede, boste opazili, da antiperspiranti niso nič spornega. So pa zagotovo kategorija, ki ne sodi v mojo filozofijo pri kateri podpiram naravno, ekološko zasnovo izdelkov. 

V kategoriji nege pazduhe strmim k naravnemu procesu potenja in ne k umetni zaustavitvi procesa, ki ga predel pazduhe v osnovi ne podpira.


Zaključna misel

Zagotovo je moje osebno mnenje le moje mnenje s katerim ne želim vplivati na vaš izbor, vašo podporo, z objavo ne želim prenašati teže k temu, da občutiš potrebo po nakupu izdelkov, je le zapis s katerim sem te želela popeljati med naravne izdelke, ti predati širšo sliko o pomenu zdravih pazduh, normalnega procesa potenja in naravni alternativi v boju proti neprijetnemu vonju.

Kljub vsemu, da naravni deodoranti mnogim niso dovolj učinkoviti kot antiperspiranti, so iz mojega osebnega vidika sestavinsko še vedno veliko bolj prijazni kot celoten sestavinski sklop antiperspiranta. 

Želim vam, da izbirate brez vpliva medijev, blogerjev, temveč, da izbirate na podlagi sebe, svojih čustev. Ne primerjajte naravnih dezodorantov s klasičnimi, saj jim v njihovi kategoriji delate krivico. Ko pomislite na svoje telo je vaša osebna odločitev, kako z njim ravnate, kaj nanašate nanj in vanj. Še vedno pa poudarjam, da tudi svet naravne kozmetike ni popoln in tako zelen, kot se sprva sliši. 

Ni primeren za vse in za vsako kožo. Vendar pa vas po drugi strani zna presenetiti. 

Vsak izdelek je odvisen od kvalitete sestavin. S tem je pogojena tudi njihova cena. Zato včasih odštejte nekaj več in si zagotovite točno to kar si želite in zaslužite. 


Hvala dragi moj Aleš za vso podporo in razumevanje ob nastajanju zapisa. Brez tvojega razumevanja zapisa nikoli ne bi mogla izvesti do konca. 













* objava ni bila finančno podprta izmed nobene od zgoraj omenjenih znamk. Časovno obdobje nastajanja zapisa je bilo 4 mesece v obdobju 3 let testiranja izdelkov. Ocene so podane brez pritiska znamk, saj večina izmed njih ni vedela, da so del velikega testa. Za test sta vedeli znamki Moika in La Petit Lavande Slovenija, ki sem ju sama povabila k sodelovanju. 

* viri:
  1.  Size of the global antiperspirant and deodorant market from 2012 to 2024. 
  2.  21. maj, IG: justinbieber.
  3.  Evropska uredba o kozmetičnih izdelkih.
  4. FDA, Are all "personal care products" regulated as cosmetics?
  5. Journal of the National Cancer Institut.
  6. Namer M, Luporsi E, Gligorov J, Lokiec F, Spielmann M., The use of deodorants/antiperspirants does not constitute a risk factor for breast cancer.
  7. Olivia C, Everything you need to know about natural deodorant.
  8.  International Journal of Cancer.
  9.  vizita.si.
  10. Inka P. Gerkšič / Naravni Kotiček.
  11. Nina M. Konzervans v kremi ni izbira, temveč nuja.

Nazadnje posodobljeno: 24.3.2020

Komentarji

  1. O waw, super review slovenskega trga deodorantov ;)

    Mogoče samo dodam, da Glina.si ima tudi verzijo brez sode.

    Se pa strinjam z oceno same učinkovitosti in tistim, ki razmišljajo o menjavi in antiperspirantov priporočam, da naj ne obupajo po prvem poskusu, ker ravno zato jih je na trgu toliko, da vsak najde nekaj zase.

    Jst pa kljub temu, da sem zvesta Nelipotu, komaj čakam da sprobam še Madres, Odori in 4kidsandus, glede na to da sem z drugimi izdelki zadnjih dveh res zadovoljna.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super in res poglobljen zapis o dezodorantih za potrošnika, ki je zagotovo zmeden, ko stoji pred vso široko ponudbo na trgu. Veliko dobrih ste testirala. Jaz pa dodajam še enega, ki je na našem trgu še dokaj slabo prepoznaven in to je kremni dezodorant, ki je svež - brez konzervansov ter temu primerno embaliran, veganski in ima Ecocert Cosmos certifikat - Ringana. Če ste vedoželjna in vas zanima, vam ga pošljem v testiranje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovit zapis, Monika! Vsa čast, samo to bom rekla! 💚 Lepo je izvedeti nove informacije, res uporabno. 🙃

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar