• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

NEGOVALNA OLJA, SODOBNI TREND ALI ČUDEŽ V STEKLENIČKI O KATEREM ŠE NE VEMO VSEGA



@vikendšopek


Negovalna olja. Prijetna za uporabo, čudovita, velikokrat obvezni del lepotne rutine. 

Olja obožujem! 

Ne vsa. Ekološka, hladno stiskana, nerafinirana, brez umetnih dodatkov, ki jih res ne potrebujemo. Zanje sem pripravljena odšteti, če zajemajo vse dejavnike na katere sem pozorna ceno, ki si jo zaslužijo. 

Negovalna olja niso nekaj kar se je zgodilo iz danes na jutri, so široko zastopana v rastlinskem svetu, njihova uporaba v različne namene pa ima trdne temelje že večtisočletij (v grobnici faraona Tutankamona so bili najdeni lončki z ostanki olja, kar nam dokazuje, da zgodovina olj sega daleč). Olja so trenutni trend, ki je zaradi svoje popularnosti iz danes na jutri postala odmeven glas v kozmetični industriji, ki pa do potrošnikov ni vedno iskrena. 

Priljubljenost olj narašča tudi zaradi raznolikosti, dostopnosti. V porastu zanimivosti so razna olja z eksotičnim pridihom, ki so za določene predele sveta redkost. 

Na prvi konferenci naravne in ekološke kometike v Ljubljani, se je kar trlo novega znanja iz strani strokovnjakov, ki so v tovrsten svet vpeti bolj kot sem si mislila. V čast mi je bilo poslušati predavanje Dr. Nina Glavač Kočevar, ki stoji za zgodbo knjige Sodobna kozmetika. Njeno znanje, predane besede, misli, dejstvo kako zelo ima rada naravno kozmetiko me je navdušilo. Z veseljem sem s sabo vzela eno najdebelejših in najtežjih knjig mojega življenja, ki je postala tako zelo pomemben vir informacij.

Zanimiv sklop o oljih iz vidika znanosti je ga. Nina opisala v Sodobni kozmetiki. Nekaj izredno zanimivih podatkov iz njene literature vam želim predati. V kategoriji naravnih olj, masel poudarja slednje: kljub vsemu se je potrebno zavedati, da je neznanstvena literatura tista, ki nas lahko zavaja. Vedno, ko boste v mislih imeli rastlinska olja, masla se spomniti na slednje: 

* niso vir fiziološko pomembnih encimov, mineralov in vitaminov,
* ne zagotavlajo ustrezne zaščite pred sončnimi žarki,
* nimajo čudežnih blagodejnih in hranilnih, ne izjemnih antioksidativnih in regenerativnih lastnosti,
* so dobra alternativa kozmetičnim sestavinam, če jih znamo pravilno uporabljati.

Vidni učinki delovanja olja so poznana veliko slabše kot vidik učinkovanja njihove sestave.

Žal na področju olj in masel obstaja premalo znanstvenih raziskav, ki bi proučile in pojasnile kako rastlinska olja, masla delujejo na koži, katere procese sprožijo ali zaustavijo, niti ne vemo kakšni so učinki po dolgotrajni uporabi. 

Odgovori, ki jih znanstveniki ponujajo so na ravni posameznih spojin, ki jih olje, maslo vsebuje, še vedno pa ne vemo natančno, kakšna je usoda olj na koži. 

Zanimiva je raziskava iz leta 2012, v kateri so ugotavljali proces prodiranja treh rastlinskih olj (avokado, mandljevo in sojino), jojobin vosek, tekoč parafin in vazelin. Ugotovili so, da je po nanosu večji delež rastlinskih snovi ostal na koži v obliki tanke plasti in rezultati so izključili sposobnost značilnega prodiranja v globino kože. Sojino in mandljevo olje sta prodrla najglobje, a le površinsko, do prvih nekaj plasi roženih celic

Vsi razen jojobinega voska so zmanjšali transepidermalno izgubo vode. 

Če povzamem njene vrstice so olja primeren dodatek za vzdrževanje primerne negovanosti, zaščite kože. Samostojno nanešena na koži verjetno ne izražajo pomembnejših učinkov v globinah rožene plasti, saj prodrejo le do zgornjih korneocitov (tesno zbite celice, ki so del povrhnjice, ki je sestavljena iz rožene plasti). Najverjetneje olja opravijo pomembno nalogo v sodelovanju z hidro- lipidnim slojem na površini kože. 

Zato so olja tudi tako priljubljena, zaradi občutka, ki nam ga nudijo na površini kože. Eno izmed najbolj priljubljenih olj v lepotni industriji je arganovo olje, šipkovo, jojobino, konopljino, kokosovo, oljčno oljo in mnogi drugi.

Zelo dobro se je potrebno zavedati, da je kvaliteta olj, ki jih nanašamo na obraz izredno pomembna. 

Pomembno je tudi kakšno olje uporabimo za svoj tip kože. Nekatera olja so sestavinsko tako bogata, da marsikomu s svojo bogato oljnato teksturo mašijo pore in povzročajo nevšečnosti. Zato jih delimo v kategorijo nekomedogena in komedogena (lahko mašijo pore, povzročajo nevšečnosti na koži).

Zavedajte se, da se olja med sabo razlikujejo po svoji sestavi. Medtem, ko večina pozna tista najbolj osnovna olja kot so (arganovo, sončnično, kokosovo, mandljevo ...) boste v sestavi našli tudi olja, ki so veliko bolj aktivna in vsebujejo linolno kislino (malinovo olje, šipkovo olje, olje grozdnih pečk, olje črne kumine ...) in olja z linolensko kislino (laneno, borečevo, svetlino olje ...)

Olja naj bodo ekološkega izvora, hladno stiskana, nerafinirana, ustekleničena v temno embalažo (le ta ščiti olje pred zunanjimi dejavniki/ sončna svetloba, ki lahko pospeši kvarljivost olja). 

Če smo kupili olje v svetli embalaži, ga vedno shranjujte v temnem, suhem prostoru. Proizvajalci, ki se zavedajo pomena kvarljivosti olj svoje dragocene izvlečke olj že v osnovi pakirajo v kvalitetne, temne embalaže, uporabniki, pa so pripravljeni odšteti nekaj denarja več za kvalitetno embalažo.

Finska blagovna znamka Flow Kosmetiikka  svoja olja shranjuje v temnih steklenih embalaž iz izredno dragega švicarskega stekla. 

Pomembno je, da ne dovolite zavajanju znamk iz vidika informacij. Če kupujete olje na osnovi samo izbranega olja, ki si ga želite, dobro preverite sestavo, velikokrat boste na poličkah našli poceni olja, ki so mešanica različnih olj, prvotno npr. šipkovega pa je v izdelku zelo malo, oz. je prisotno v sledeh. Izogibajte se raznim dodatkov v smislu dišav. Pravo šipkovo olje nikoli ne bo dišalo po vrtnicah.

Tudi uporaba olj, čeprav se sliši preprosta je lahko iz vidika marketinga zavajajoča. Skrbo prebirajte informacije, znanje, ki vam ga predajajo tisti, ki olja prodajajajo, izdelujejo.

Ko boste prihodnjič od nekoga slišali, da šipkovo olje vsebuje veliko vitamina C, se ustavite pri informaciji, ki ne drži in je zavajoča trditev, saj je vitamin C topen v vodi in ne v olju.

Olja ne vsebujejo vode, kar pomeni, da niso vlažilne komponente s katerimi kožo vlažimo. 

Če se z olji šele spoznavate in o njih veste malo, bi pa jih radi vključili v svojo nego, naj vseeno na koncu izpostavim, da so zanimiva komponenta v negovalnih industriji, ki s svojim takojšnim mehkim občutkom kože na povrhnjici ustvarijo kožo, ki je zadovoljna, prijetna na otip, koži vrne sijaj, voljnost. Velika prednost negovalnih olj je zaščita kožne bariere, ki jo lahko z uporabo nepravilnih negovalnih korakov (prepogosti pilingi ...) porušimo.

Uporabite jih kot del čistilne rutine odstranjevanje ličil, kot kapljica ali dve vaši negovalni kremi. 

Ob dvomu, kdaj olje v korakih nege uporabiti, se držite slednjega: vse lahkotne formule nanašajmo kot prvi korak, nato ji sledijo sestave, ki so bogatejše. Moj primer: tonik ali esenca, serum lahkotne gelne teksture, negovalna krema, olje /sončna zaščita. Vedno smo pozorni kakšna je naša nega, kakšna je kombinacija sestavin, kako se obnaša na koži, nam ustreza ali ne, deluje kot sinhronizaija, v kakšnih molekulah so pomembne sestavine, ki jih nanašamo na kožo (primer: hialuronsko kislina).

Ko spoznamo svojo kožo, kako se obnaša, kaj ji ustreza, iskanje kvalitetne nege ni več težava.

Trenutni izbor mojih olj, ki se na moji povrhnjici odlično obnesejo, ne povzročajo nevšečnosti, delujejo v kombinacijah, ki jih izbiram v nekakšni sinhroniziji: 

Mia Hoyto Lempea Uni/ obnovitveno olje, ki kožo resnično pomaga regenerirati povrhnjico kože. V uporabi že tretje leto.

Madara Eco Cosmetics Superseed Radiant Energy obrazno olje/ občutek mehkobe, sijaja in svežine.

Purity Herbs Facial serum/ bogata sestavinska zasnova, takojšna površinska nega in prijeten mehak občutek, pristen vonj.

TEMANA Vitamin C4 oil elixir/ presenečenje leta 2019, ki zaradi svoje izredno zanimive sestave, prijetne uporabe, končnega rezultata, sodi v sam vrh priljubljenosti med olji, ki jih uporabljam.

Fushi olja/ kvalitetna ekološka olja z ajuverdskim pridihom.


Imaš tudi ti rada negovalna olja?














*vir in stokovna pomoč pri objavi iz knjige: Dr. Nina Glavač Kočevar/ Sodobna kozmetika