• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

NI VSE ZLATO, KAR SE SVETI, TUDI NARAVNO NE #1


Z velikim cmokom v grlu sem spisala objavo, s katero želim tebi in še enkrat sebi predstaviti vse pomanjkljivosti, ki jih je na moji spreobrnitvi na negovalnem področju doprinesla beseda NARAVNO. Mogoče kritična, a še veliko bolj poučna objava. Ena mojih najljubših. 

1. Čisto odkrito mi je bilo na začetku moje poti vse kar je imelo naziv NARAVNO super. Izraz naravno mi je predstavljal nekaj zdravega, a sem hitro ugotovila, da temu le ni tako. 

2. Zavajanje! Veliko zavajanja. Stopim v drogerijo, pograbim lepo embalažo, vidim, da vsebuje kot glavno sestavino arganovo olje. V upanju na fantastičen izdelek, kaj hitro ugotovim, da temu ni tako, glavna sestavina je bila na dnu lestvice in vse mi je kaj hitro postalo jasno. 

3. 5%. Vsak izdelek, ki vsebuje 5% naravnih sestavin se lahko oglašuje kot naraven, vse ostale sestavine pa so lahko sintetične, polne umetnih dišav, barvil in mnogih drugih dodatkov.

4. Organsko. Kolikokrat sem v svojih blog objavah navedla izraz organsko, ker sem zaupala uvoznikom, ker so ga navedli tudi sami. Beseda organic v slovenskem prevodu bi že bila organsko, vendar beseda ORGANsko predstavlja nekaj drugega, če se izrazim čisto po domače bi potem to bila kozmetika iz organov. Pravilno poimenovanje v slovenščini je EKOLOŠKO in hvala čudoviti Barbari iz bloga Pod cvetočo češnjo, ki mi je izraz pravilno obrazložila in ga sedaj pravilno uporabljam. Stric google še vedno raje kot ekološko uvrsti višje besedo organsko, meni pa je pomembno samo to, da ga na blogu navedem pravilno. 

5. Sestavine. Poznavanje sestavin. Kolikokrat sem kupila izdelke, ker sem verjela njegovemu opisu, sestavine pa so mi bile tujka. Kolikokrat sem verjetno na blogu zapisala, da je izdelek čudovit in vau, pa je mogoče imel tudi sestavine, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov koži ne odgovarjajo, jo dražijo, so komedogene. 

6. Naravne sestavine ustrezajo vsem. Ne bo držalo! Sama sem izkusila na svoji koži, na svojem obrazu, da kljub temu, da sem v svojo nego vnesla velike spremembe, mi vse sestavine na žalost ne ustrezajo. Veste, ko pravijo, da je kokosovo olje najboljše za obraz, da je karitejevo maslo odličen vlažilec, da se nič ne zgodi brez glicerina. Jaz pravim, da so to sestavine, ki marsikateri koži mašijo pore, ji povzročajo mozoljčke, jo obtežijo. Nekaterim bo karitejevo maslo popoln dodatek nege, kot je npr. meni in moji suhi koži, vendar nekomu z popolnoma drugim tipom kože ne bo ustrezal. Rada si rečem, da vse sestavine vsem ne ustrezajo, vendar pa je potrebno vedeti tudi katere so tiste, ki so že v osnovi znane kot komedogene in tiste, ki le to niso, ter kakšna je njihova kvaliteta, izvor.

7. Naravna eterična olja so popolna dišava? Osebno me je po njih velikokrat bolela glava, sploh, če le ta niso bila kvalitetna, ali pa so bila intenzivna. Eterična olja lahko pomirjajo, sproščajo in imajo veliko pozitivnih vplivov, lahko pa so tudi zelo dražeč faktor na tvoji koži. 

8. Parfumi. Toliko kvalitetnih izdelkov, a na dnu lestvice parfumi. Sestavina, ki tvoji najljubši kremi podari lep vonj, ki ga obožuješ vedno, ko odpreš svoj lonček, vendar pa nikoli dejansko ne boš vedel-a kaj se se v tej magični sestavini skriva. Mogoče mu kdaj oprostiš, če se znajde na dnu, ko pa vidiš, da je na vrhu lestvice, ga mogoče naslednjič kar preskoči, razen, če na izdelku resnično piše, da so pridobljeni iz naravnih sestavin. 

9. Alkoholi. Veš, da obstajajo slabi in dobri alkoholi. Ko sem si razjasnila pojma in poučila o pomenu posameznih, oz. vsaj tistih, ki jih v naravni kozmetiki radi uporabljajo mi je bilo bistveno lažje. Nekateri alkoholi so stranski produkti, ki nastanejo pri procesu obdelave naravnih sestavin. Lahko  so naravni vlažilci in, če prihodnjič vidiš zapis Cetearyl alcohol se ne prestraši. Lahko pa še vedno imaš nekje v spominu, da so alkoholi le alkoholi, tudi, če so naravni bodo mogoče ravno ti dražeči za tvojo kožo. 

10. Certifikati. So res zanesljivi? Mnogim zaupam. Dokler se nisem poučila o njih, pa o njih nisem vedela ničesar. Zagotovo zaupam certifikatu ECOCERT (Francija), COSMEBIO (Nemčija), Soil Association (Anglija), BDIH (Nemčija), Vegan, Not tested on animals (znak z zajčkom), FAIRTRADE (svetovna pravična trgovina), Na True, ter mnogim drugim. 

11. Nič naravnega mi še ni kdaj pomagalo. Stavek, ki me boli, resnično boli. Vedno, ko ga slišim, vedno, ko ga podajo ljudje, ki le temu niso namenili dovolj svojega časa. Ljudje, ki niso želeli preizkusiti, verjeti. Trg ima nešteto kvalitetnih znamk, znamk, ki  jim lahko zaupate, ki vam bodo znale dokazati, da je njihovo arganovo olje pridobljeno po hladno stiskanem postopku iz dežel, kjer argan domuje. Samo naučiti se morate kako ločiti slabo in dobro, kako prepoznati kvaliteto sestavin, proizvodnjo in šele na to resnično pustiti času čas, da pokaže svoje dobre učinke.

12. Komu zaupati. Če sama resnično nisem več vedela komu naj zaupam, sem zaupala zgodbam, certifikatom, sestavinam, ljudem, ki so z resničnim trudom, navdihom uspeli. Osebam, ki so iz majhnega naredili veliko, osebam, ki ročno polnijo svoje izdelke, osebam, ki se vsak dan borijo, da jim v tem norem korporacijskem svetu uspeva. Zaupam pravični trgovini, zaupam sestavinam, ki jih poznam in zaupam nekaterim uvoznikom, ki so preden so karkoli pripeljali v Slovenijo tudi na svoji koži preizkusili izdelke in jih niso samo pripeljali in prodali. Zaupam sebi, svoji koži in zaupam vam. 

Na svoji poti, ki je zame bila pravi mali izziv, še vedno vztrajam. Vsak dan znova se učim, pišem dolge sezname sestavin in se preden podam svoje mnenje o vsakem izdelku dobro informiram. Drugi del objave sledi kmalu :). 









Komentarji

  1. Odlična objava in poučna! Zaradi tebe sem tudi sama začela posegati po ekološki kozmetiki. Sem vesela, da ostajaš na svoji poti in se na njej razvijaš, jaz pa priznam, da mi takšni izdelki ustrezajo in tisti pravi, pripeljejo do čudovitih učinkov na koži. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga moja Vanja, sem vesela, ker ti je všeč, ker ti je poučna in ker si jo delila dalje med svoje bralce. In hvala, ker sem kanček svoje ljubezni prenesla tudi nate, mi veliko pomeni.

      Izbriši
  2. Super, izredno zanimivo branje! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdgovoriIzbriši
  4. Monika, super zapis si pripravila. Pa hvala za omembo in verjamem, da bo tudi zaradi tvojega zapisa vse več podjetij in uporabnic uporabljalo EKOLOŠKO in ne organsko kozmetiko. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Barbara, tvoje mnenje mi iskreno veliko pomeni. In upam, da izraz EKOLOŠKO pri nas le dobi svojo veljavo :).

      Izbriši
  5. Ena boljših objav na tvojem blogu in lahko rečem v blogerskem svetu nasploh. Kot kozmetična tehnica sem preizkusila veliko izdelkov, od naravnih pa vse do tistih "bljek, fuj, ne daj tega na kožo". Dandanes te lahko znamka mimogrede zaslepi z vsemi certifikati in sponzoriranjem, ki pa so lahko samo površinski. Dobro se je o vseh stvareh, ki si jih zapisala pod točkami RES dobro podučiti in samo na koncu vidiš, da res ni vse tako rožnato in naravno kot bi naj bilo.

    To objavo bom definitivno delila na svoji Facebook strani, če dovoliš - je res pomembna tema za vse uporabnice kozmetike. Tako naravne kot tiste "nenaravne".

    xx

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala in še enkrat hvala. Morala sem nekako dati iz sebe, povedati tisto kar čutim. Ker sem na začetku svoje poti res bila v nekem vrtincu neznanja in res nisem vedela, da sem bila tolikokrat zavedena. Danes mi je lažje, ker točno vem, kaj, komu in zakaj zaupati. In mi je res veliko lažje. Sedaj, ko napišem nek vau ali pa čudovito je, je le to z nekim razlogom, ker sem vanj prepričana :). Vesela bom vsakega deljenja, mogoče bo še komu drugemu zanimivo in poučno. Jaz sem objavo že neštetokrat prebrala in bi lahko "kamot" zapisala še drugi del:) (enkrat v prihodnje) :).

      Izbriši

Objavite komentar