• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

KAKO USTVARITI FOTOGRAFIJE BREZ POSEBNE OPREME IN VELIKIH KOLIČIN ZNANJA

Sama nimam pojma o profesionalnem fotografiranju, niti sanja se mi ne kako nekdo ustvari tako lepe npr. poročne slike, ali slike družinic. Verjamem, da je vse v opremi in v veliiikih količinah znanja, izobraževanj, talenta. No sama nimam nobene posebne opreme, luči, light box-ov in podobnega, vse poskušam ustvarit s tistim kar imam in sem potrebovala dobrih 6. mesecev, da sem kolikor toliko naštudirala stvari, da slike izgledajo malce boljše. Naj pa povem, da nisem ravno računalniški antitalent, zelo dobra sem v programih za urejanje npr. diplomskih, seminarskih nalog, le teh sem pomagala spraviti na plano že ogromno:), tako, da če boste potrebovale kakšno free pomoč, ko Vas bo kakšna stvar pri urejanju hecala, samo javite;), področje urejanja slik pa nikoli nisem potrebovala. Objavo sem spisala predvsem za to, ker sem zadnje čase dobila veliko lepih pohval o tem, da so lepe in sem kar želela deliti z Vami kako jih ustvarim. Kaj mi koristi, če to kar sem trenutno naštudirala zadržim zase, čisto nič in niti ni nobena umetnost.

Nasveti so plod tistega kar sem dognala sama ali pa prebrala, dobila kakšen nasvet, se ustavila na kakšnem tujem in našem blogu in mogoče Vam koristijo. 

1. PROSTOR: da sem naštudirala prostor v katerem sem lahko ustvarila najboljšo fotografijo sem vzela nekaj izdelkaov in jih dobesedno nosila po celem stanovanju, kjer sem predvidevala, da je svetloba dovolj močna, da ustvari lepo videz. Slikala sem iz različnih kotov, položajev in nato slike naložila na računalnik in pogledala vse slike in tiste, ki so bile brez dodatnih nastavitev najsvetlejše so bile zmagovalne. Pri meni je to kopalnica (ki ni pretirano velika ima pa veliko okno, in na omarico pri umivalniku je svetloba res lepa, svetla.

2. KDAJ SLIKAM: slikam zgodaj zjutraj, ko ni močno sonce, saj le ta ustvari veliko sence ali pa pozno popoldan, ko ponovno svetloba ni močna in se sonce pomakne na drugo stran stanovanja. Redko slikam v naravi, če že nikoli na direktnem soncu ampak v senci. Slikam od zgoraj navzdol, občasno dam izdelek v pokončen položaj. Ko slikate ob dnevni svetlobi pazite, da ni preveč vidnih senc na slikah. Sedaj ne slikam več ob oblačnih, sivih dnevih, ker so slike precej temnejše in podlaga izpade zelo siva, včasih mi celo potegne na nekakšno čudno zeleno. Imam pa fant doma precej močno belo led luč, ampak trenutno nisem poskušala delati ob njej, mogoče pozimi, ko bo zanič svetloba.

3. PODLAGA: v večnem iskanju bele, ki je zame eno lepših ozadij sem iskala očitno nekaj belega. Čeprav bela tidi ni ravno lahka podlaga za slikanje, tolikokrat se mi je zgodilo, da je vse povleklo preveč na sivo. Nazadnje doma dejansko nisem imela nobene primerne bele podlage, kot je np. velik bel karton, papir, deska, ki bi jo lahko nesla v kopalnico. Na to sem v kleti mojih staršev našla ostanke laminata, ki sicer ni čisto bel ampak mi je všeč. In to je moja podlaga, bel laminat, ki mi ga je fant odrezal tako, da je prenosen in ga imam lahko konstantno v kopalnici oz. ga lahko nosim iz enega konca na drugega. Imam npr. tudi plexi steklo, oz plastika, ki je zelo lahka, kupi se v vseh trgovinah z gradbenim materialom in ker je prozorna jo lahko oblepite z samolepilno folijo v vam ljubem vzorcu in imate ponovno prenosno in zelo lahko podlago. Tovrstne nalepke lahko kupite v Obiju, Merkurju, še po želji Vam jo odrežejo. Kupite lahko tudi čisto belo v izgledu visokega sijaja:).  Našla sem tudi marmorne ploščice, ki so še ostale in so zelo svetle barve,  sem pa sedaj dobila še bel kos iverne plošče, za vse troje še nisem preverila kako izpade. Imam pa rezervo, ko se naveličam podlage, ki jo imam sedaj. Se pravi uporabite lahko karkoli je kot podlaga Vam všeč in ni potrebno, da je ravno belo in pobrskajte po kleti, če ne po Vaši pa pri tašči:).

4. PRIPOMOČKI: dejansko so mi skozi čas postale všeč slike, ki so bolj polne, v nekem kontekstu, mogoče barvno usklajene, zanimive. Dodatki so lahko karkoli, simpatične šatuljice, vazice, košarice, kemiki, sponke, špangice, nakit, rožice, perlice, darilne vrečke, čopiči, zanimivi barvni papirji, sadje, pladnji, vrči... karkoli Vam je všeč in karkoli imate radi. Poceni dodatke lahko najdete v Kiku, ali pa v Tediyu, na e-bayu, Momax in podobnih trgovinah. Sama sem dognala, da poslikam izdelek posamezno potem pa ga še dodam v nek kontekst z drugimi izdelki, tako, da je slika malo bolj živa, polna, meni zanimiva. Če kakšen izdelek iz zanimive embalaže porabite ga ne mečite stran ampak ga prihranite, mogoče Vam kot dodatek pride prav. Izjemno lepo na slikah izpadejo rožnati odtenki, rumeni, modra izpade sveže, oranžna, zlata, srebrna. Sej bi lahko naštela kar vse barve ampak s temi sem se ujela. Sama imam ogromno dodatkov za dom, ki pa jih skrivam po škatlah, ker dejansko nič ne bi ostalo celo:) in jih bom porabila na svojih slikah.

5. ŠTEVILO POSNETIH FOTOGRAFIJ: koliko slik poslikati, da sem zadovojna??,  sedaj precej, ampak res precej:), potem jih še preden jih naložim na računalnik pregledam na fotoaparatu in brišem tiste, ki so zamegljene, slabe svetlobe, ali pa mi niso všeč po postavitvi. Izmed 20-30-50 slik jih bo nekaj zagotovo že samo s fotoaparatom solidno dobrih:).Čeprav mislim, da punce, ki ustvarjajo make-up naredijo neprimerljivo število fotografij in so na koncu mogoče zadovoljne z 5. Ampak pri makeu-pu je res težko, sem sama probala in ne uspeva najbolje:). Sta pa v tem ekstremno dobri punci iz blogov http://tatjanag.blogspot.com/ in http://adjustingbeauty.blogspot.com/. Res naredita hude fotke, sploh Tatjana z svojimi npr. živimi barvami res dela norooo in me samo ampak izključno samo zaradi nje kar mika, da si kupim neke hude barve, pa vem, da sem nude in natural tip:) in da jih verjetno ne bi nosila:). Boste pa pogosto polnili baterije na digitalcu ali pa na telefonu in pomnilniška kartica bo konstantno polna.

6. S ČIM SLIKAM: telefon ali fotoaparat?.  Sama ima Sony Xperia M in dela tako povprečne slike, v naravi lepe, nima nekih pretiranih efektov, ki bi mojo sliko bistveno popravili, če je slaba. Kvaliteta je odvisna od svetlobe, notranja kamera je totalno zanič:). Za to slikam s fotoaparatom, znamke Nikon Coolpix L820, ki je če se ne motim stal okoli 200 eur ob znižanju, pred 3. leti, pa tudi v redni prodaji ni stal več kot 300 eur. Kupila sva ga za slikanje moje nosečnosti in naših skupnih trenutkov. Fotoaparat je za svojo ceno meni čisto super, če je dobra svetloba dela res lepe slike, tudi če svetloba ni najboljša ima možnost nastavitve osvetlitve in zaradi tega dejansko slika izgleda svetlejša. Ima precej funkcij, ki jih dejansko sploh ne uporabljam oz. se v to nisem podala, pa se bom verjetno. Trenutno uporabljam pri slikanju nastavitev Scene: Portret ali Landscape in Exsposure compensation, kjer dodam nekaj beline po občutku. In to dvoje je edino, kar prakticiram iz fotoaparata.

7. UPORABLJENI PROGRAMI: za moje znanje uporablja enostavna in hitro učljiva in brezplačna. Picassa in PicMonkey NAJDETE TUKAJ sta trenutno moji izbiri, dejansko trenutno uporabljam v večini Samo PicMonkey. V program naložim izbrano fotografijo, malce mi je minus to ker moraš nalagat po eno in eno fotografijo, v picasso si lahko naložiš cel kup slik, ali pa samo še nisem ugotovila, da jih lahko naložiš naenkrat več?, in jo uredim po željah. Veliko stvari je brezplačnih, tiste na katerih piše Royal so plačljive in ne posegam po njih, čeprav je ogromno zanimivega. Sicer pa ni veliko dela, če slika uspe že v štartu.


8. KRATKA OBRAZLOŽITEV PROGRAMA PickMonkey





1. CROP: v tem sklopu ponavadi obrežem slike, ki jih želim bodisi zmanjšati ali pa iz slike izrezati kak moteč faktor npr. rob deske, senca in podobno, obrežem poljubno, tako, da včasih moje slike niso isto velike.




2. EXPOSURE: poglavje pri katerem se ustavim malce več časa, saj tukaj uravnavam svetlost, efekt močnejših poudarkov svetlobe, sence, in kontrast. Tukaj se precej igram, včasih dodam več svetlosti in manj contrasta ali obratno. oz. prestavljam krogec v plus do mere, da se mi zdi lepo.



3. COLORS: ponavadi ne dodajam velikih količin barv, ker lahko dejansko izdelek izgubi tisto pravo barvo, tako da sem tukaj zelo previdna. Prevelika nasičenost dejansko spremeni tisti pravi videz pristne slike.



4. RESIZE: kategorija, ki je ne uporabljam.


5. SHARPEN: skoraj vedno uporabljena kategorija, saj doda ostrino, izrazitost. Npr. če ima senčilo bleščice in na sliki niso najbolj vidne, jih boste z ostrino zagotovo nekaj dobili, je pa potrebno biti previden, da ne dodajate vsega preveč, ker pri napisih lahko pri preveč ostrine kar malce popačite napis, oz. ni tako razločno berljiv.










6. EFFECTS: na voljo je ogromno oblačkov, okvirjev, funkcij s katerimi se lahko igrate, meni ljuba pisava npr. je AMATIC SMALL CAPS.




Levo slikanje ob slabi dnevni svetlobi brez nastavitev fotoaparata, desno slikanje z manjšim dodatkom Exsposure compensation na fotoaparatu (svetlost).


Spodnji prikaz prikazuje urejane slike programu Exposure in Sharpen




Isti sliki sem dodala malček svetlobe, highlighta, senc in kanček kontrasta, ter na zadnje še ostrino. Seveda lahko vse kar sem sama dodala dodamo še več, manj, preprosto se igramo.:) in si vzamemo čas, če ga imamo. Sama tovrstne podvige delam po 9. uri zvečer, ko je v stanovanju MIR in velikooo MIRU:).


      Po končanem urejanju                                                    Pred urejanjem



Odlično objavo o fotografiranju je spisala že pred časom Mateja iz Mateja´s Beauty Bloga, ki svoje prečudovite slikice ustvari kar s telefonom in roko na srce, prekrasne so. Njeno res izčrpno objavo si lahko preberete TUKAJ.


Za konec pa še nekaj fotografij, ki so nastale po zgoraj opisanih postopkih, nekatere so že dobile mesto v objavi, spet druge še nanjo čakajo:).













Punce sem mogoče preveč dolgovezila?? Nisem znala opisati bolj na kratko:). Upam, da Vam kakšna stvar pride prav in da bo koristna. Tako ustvarjam za enkrat in sem zelo vesela in ponosna na vsako slikico, ki nastane. Vam pa tudi želim, da najdete tisto pravo svetlobo in podlago, dodatke in v tem dejansko uživate, jaz sama zeloooo:). Je pa res, da ko enkrat slike uspejo, vedno želiš takšne in potem je potrebno še več dela, ker želiš ostati na istem oz. še boljšem nivoju, to pa je že druga plat zgodbe. Sicer pa na konferenci bomo imele tovrstno delavnico in jaz jo noro komaj čakam, ker se res rada učim in srkam znanje kot spužva:).



















With LOVE Sugarlove blog

Komentarji

  1. Super objava in res se da na enostaven in poceni način priti do čisto spodobnih fotk, sem na podobnem kot ti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Res koristna in super objava. Tvoje fotke so res super.
    Jaz ponavadi slikam na balkonu, saj sicer nimam nikjer dobolj svetblobe, v notranjosti imam sicer popolnoma belo mizo, a je slaba svetloba in pa vedno vse izgleda zelo pusto.
    Sicer pa pri fotografiji moraš imeti tudi nekaj malo smisla za dobro fotografijo, če ga nimaš ti nasveti ne morejo pomagati kaj dosti. Ti ga definitivno imaš veliko! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super objava in res odlični nasveti :) Si me kar motivirala da končno spet nadaljujem s pisanjem, saj zadnje tedne res nisem prav veliko pisala :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. iii super, te malo pogrešam, sem misla da si samo bila kje na kakih počitnicah ker nisem zasledila kakšne obajvice, ampak ja upam, da ti je dalo motivacijo za naprej in se veselim novih postov:)*

      Izbriši
    2. iii super, te malo pogrešam, sem misla da si samo bila kje na kakih počitnicah ker nisem zasledila kakšne obajvice, ampak ja upam, da ti je dalo motivacijo za naprej in se veselim novih postov:)*

      Izbriši
  4. Monika, super uporabna objava ! Sem tudi sama rabla pomoč pri obdelavi slik, s to objavo pa si mi res veliko pripomogla ! Tak, da vse pohvale !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. iii super, upam,d a ti bo kj pomagalo in da prideš do slikic, ki si jih želiš. Eh to s slikami nč kj ni lahka naloga, ampak ja, vse za ljubezen do tega kar počnemo. :)

      Izbriši
  5. Super objava in hvala za omembo :) Jaz sem tudi "spulila" laminat, ki mi je ostal (samo jaz sem sama zlagala vse skupaj :D ), ampak ker je bolj sivkast se mi zdi, da slikam pobere preveč barve, potem moram pa vse v Photoshopu na roke dodajat preveč, zato še naprej slikam na beli mizi. Meni fotošopiranje vzame veliko več časa kot razni ti lažji programi, ampak slikam s telefonom - you get what you get :D Mi je pa zelo pomembo, da so barve točne in to dosti popravljam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oh Mateja tvoja pohvala mi pomeni do zvez in nazaj in v neskončnost in nevem še do kam:), hvala ti:)*. Ti tudi puliš laminate, jst kar nekam po kleteh zadnje čase hodim in nekaj brskam, moram it še v taščino enkrat ona ma en kup krame:). Ta moj je neki med belo pa malo sivo, pa je zaenkrat kr kul, čeprav potem vedn kj popravljam, in je res ker ta s sivim vzorcem potem res včasih moram kr dodat vsega zraven ampak, ampak imam čist belo podlago in še nekih drugih, pa še nisem sprobala nič, nekam mi časa zmanjkuje:). In tole urejanje slik kar zahteva nekaj časa, sploh tako kot ti, ko imaš ogromno review zadev in takrat si res želiš, da barve štimajo. V Photoshop pa sem se vedno hotla podat, pa potem kar ostanem na picassi ali pa na PM. Koliko truda se vlaga v blog, če bi ljudje vlagali toliko v svoje odnose bi bil svet kar lepši:)*

      Izbriši
  6. Sva nekje na istem, sem že spisala objavo pa si me prehitela- je pa tvoja ful ful boljša :D
    Jaz sem drugače hotela o tem kako sem malo spremenila način fotkanja- roko na srce, moje stare fotke so porazne!!! :D
    Sicer pa res zakon objava in imaš res lepo podlago (to belo-sivo) :D je meni ena izmed najlepših barv za laminat v sobi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hihihi:), ma tut če sem te prehitela jo obvezno objavi, vsaka informacija tak prav pride. In tvoje slikice so zj res čist neki drugega. Ta laminat je pa v celoti ko je položen, mama ga ima v spalnici tako lep, tako svetla, moderna tla in če bi kdaj menjala bi imela tako svetlega. Če ti rabiš kak kos za fotkat, ga še imam nekaj:), ti ga z veseljem odstopim:).

      Izbriši
  7. Še ena super objava, mislim, da bo kar nekaj puncam pomagala in res super odločitev, da si se tudi ti odločila deliti svoje znanje dalje :) Sama z veseljem berem take objavice, saj se vedno naučiš kaj novega in vedno lahko kaj izboljšaš..pa še mojo ˝firbčnost˝ poteši, ko vidim kako si druge punce pomagajo/te :)
    Keep up the awesome work! :)
    XoXo.

    http://aleksandraroseblog.blogspot.si/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Aleksandra, tvoje besede mi pomenijo...uh, kar težko opišem:))

      Izbriši
  8. Odlična objava! Čudovit in natančen opis. Hvala ti za to. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. S takšno objavo nam boš res pomagala, super da si jo delila :) Podlago imaš pa kot ponavadi čudovito, mi je zelo všeč. Se res vidi, da si slike zelo izboljšala <3

    OdgovoriIzbriši
  10. Super objava.:) Zagotovo si s tem pomagala marsikomu. Včasih je res umetnost ustvariti dobro fotografijo z nekaj poceni opreme. Je res, da programi omogočajo ogrmno obdelave, ampak jaz sem še vedno pristaš tega, da je lepo, če je slika že v osnovi čim bolj svetla in se barve dobro vidijo. Ti imaš očitno res svetel prostor. Jaz imam še vedno probleme, ko želim fotografirati več izdelkov skupaj, ker v sobi enostavno nimam dovolj prostora z enako podlago. Še posebej mi je bila všeč kategorija podlag. Si mi zdaj dala nekaj novih idej :)
    Hvala za omembo :) Sploh ne pretiravam, če rečem, da včasih naredim po 80 slik od makeupa in na koncu jih je potem res mogoče 5 zadovoljivih za moje oko :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oh super sem vesela, če si dobila kakpno idejo. Meni je res priročno, da imam tist kos lesa in ga dejansko lahko nosim po celem stanovanju, :) in sem vesela, ker si tudi ti dobila kakšno idejo in najdeš kako fajn podlago. Ja kopalnica je sicer majhna je pa veliko okno. P.s omemba je bila nujno potrebna, ker so mi tvoje slike lookov tako dobre in res odlične in niti malo ne dvomim v to, da posnameš veliko slik, da ti jih je na koncu ravno 5 zadovoljivih.. joj niso lahke te stvari:):):):)

      Izbriši
  11. Monika, enkratna objava :) Mi je veliko pomoč, ker me tvoje fotke res navdušujejo!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sandra:) sem vesedal, da ti je v pomoč in da kak nasvet prav pride:)

      Izbriši
  12. Super objava! Tudi sami uporabljava Picmonkey, je kr super tale zadeva. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Kako dobra objava! Hvala za deljenje izkušenj :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Končno sem iz dopusta in berem vse objave, ki ste jih spisale punce te dni ;) Zelo mi je všečen tale blog, in vem da bo marsikateri pomagal. :) Sama se nekako še kar držim podobnega načina fotkanja, ki je sicer podoben tvojemu. Nimam najboljših slik, ampak sama sem po večini zadovoljna. Mi je pa všeč tvoj smisel, ker dejansko zgleda "zmetano na kup", ampak se vse lepo ujema in izgleda prav hudo. Če me razumeš, kaj hočem povedati? ;) LIKE, LIKE, LIKE! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna..zaenkrat sem se kar našla v takem načinu, sej mogoče čez čas me mine tale kaos pa potem kaj drugega:) Sicer pa jst rečem dokler uživamo ob temin smo zadovoljne je to najbolj pomembno:)***

      Izbriši

Objavite komentar