• 1
    NARAVNO OBARVANO
    Želiš odkriti svet naravne lepote in se razvajati z naravnimi, ekološkimi izdelki za nego telesa? ♡
    BERI DALJE
  • 2
    SREČNI ATELJE
    Želiš spoznati moje unikatne srečne izdelke? ♡
    Beri dalje
  • 3
    VIKEND ŠOPEK
    Ah, kako lepa zgodba stoji za mojih @vikendšopek profilom. Všeč ti bo. ♡
    SLEDI MI NA IG
Dobrodošli!
Na cvetlično obarvani spletni strani, ki ti bo pomagala odkrivati čudovite naravne in ekološke izdelke. Zagotovo te bo popeljala v čudovit svet naravne lepote in ti predstavila krasne ustvarjalce, njihove zgodbe. Naj bo tvoje odkrivanje posebna izkušnja, ki ti bo dala veliko.
Hvala, ker ste z mano.

Vsak dan si lahko cvetlično obarvana, odeta v pisane barve in vonj po naravi!

TRAJNOSTNO OBARVANO: FLAŠKA IZ NERJAVEČEGA JEKLA


Ko premišljujem o vsej plastiki tega sveta, se mi zdi tematika že tolikokrat predelana, vzeta na znanje, da se na trenutke zdi, da je težko povedati nekaj novega. 

To, da bomo v smeri za boljši jutri, za boljši svet dejansko naredili korak ali dva več, moramo začeti pri sebi, pri svoji močni želji in zavedanju. 

Znanje, ozaveščenost sta dobra pogoja, da začnemo počasi in postopomo. Ko si bomo zares želeli lažje zadihati v bolj trajnostnem načinu življenja, nam bo to tudi uspelo. 

Zanimivosti

*Če je leta 1950 v EU bilo proizvedene 1,5 milijona ton plastike, so le te leta 2015 proizvedli že 322 milijonov. V državah članice EU 40%  plastike proizvedejo za embalaže za primerjavo s kmetijstvom kjer proizvedejo 3% plastike. 

Si vedel-a, da v Evropi v največjem deležu 39% s plastiko ravnamo tako, da jo sežigamo, 31% jo deponiramo, 30% recikliramo. S proizvodnjo in sežigom plastike v okolje izpustimo kar 400 milijonov ton ogljikovega dioksida.

Ko začnete brskati med članki, informacijami in zapisi ugotovite, da je svet postal velika plastična ovojnica iz katere se je dejansko težko potegniti. Na eni strani premalo želje, interesa, znanja, po drugi strani denar, politični odzivi ... na koncu pa vseeno za lepši jutri lahko vsak posameznik naredi sam pri sebi veliko.

Kako? Z majhnimi koraki, ki bodo nekoč veliki.

Plastiko si doma predstavljaj kot navlako, ki te moti, je ne želiš kopičiti. Ko odstranimo vso nepotrebno navlako, kramo, je življenje lažje. Veliko lažje. Takrat začnemo izbirati kose, ki so uporabni in niso le še nekaj za kar smatramo, da kot potrošniki potrebujemo. Ta del potrošništva moramo pri sebi spremenit. 

Moja pot, da ne bo pomote, je še vedno obdana s plastiko, sem pa količino le te drastično zmanjšala oz. tisto, ki jo imam funkcionalno uporabljam oz. skrbim, da ne pristane takoj v košu za smeti. 

● začela sem z eko vrečkami iz blaga- nakupila sem nekaj kosov in s tem zmanjšala nakup plastičnih. Če jo za v trgovino pozabim, vzamem škatlo ali pa papiranto vrečko.

●steklene posode za živila- super trajnostna rešitev za shranjevanje živil. Pa še res lepe steklene kozarčke je moč dobiti. Slamice iz bambusa so tudi krasne. 

●steklene flaške za vodo, smutije so najboljša stvar na svetu, ko se privadiš na njih. Cel kup steklenih tovorim po hiši, ker popijem veliko vode. Sicer jih v torbici prenašam malo bolj previdno, sem se tako privadila na njih, da so nekaj čisto osnovnega pri nas doma. 

● krasna alternativa steklu in bojazni, da se kje med potjo zgodi kakšna nesreča so krasne flaške za vodo iz nerjavečega jekla. Pri zero waste trgovinici Heya imajo na voljo res lepe z bambusovim pokrovom, v velikosti 1 l in 0,75 ml.

Zakaj ti bo všeč?

→ ker so res lepe,

→ ne duha in sluha o plastiki (niti v pakiranju s katerim ti polepša dan),

→ odprtina je dovolj velika, da si vanjo lahko dodaš kocko ledu, rezino limone, sadje.

→ enostavno se očistijo.

→ varne za prenašanje in ne razbijejo se.

→ trajnostni kos, ki ti bo služil veliko let. 

Moji koraki so morda res majhni, a še vedno so koraki.

Želim ti, da si tudi ti zadaš kakšnega s katerim boš zadihala in si olajšala življenje. Ne silim te k spremembam na katere nisi pripravljena, le spodbudim te, da morebiti v prihodnje kakšen plastičen kos skupaj nadomestiva v veliko bolj trajnostnega. Si za?


Maham, Monika







* Trajnostno obarvano zgodbo in aktivnost na IG, je podprla Haya trgovina.

*vir (Evropski parlament).